Агресивното море през последните седмици изяде бреговата и част от

...
Агресивното море през последните седмици изяде бреговата и част от
Коментари Харесай

Последните морски бури „изядоха” ивицата на Южния плаж в Несебър

Агресивното море през последните седмици „ изяде ” бреговата и част от пясъчната линия на Южния плаж в Несебър. Заради мощните североизточни ветрове и бурните талази, които се задействаха в предходните дни, няколко метра от линията е отнесена в морето. За това сигнализира концесионерът й Кирил Спасов. На места водата е стигнала съвсем до обектите на крайбрежната алея, в друга част от линията е отвеян половината плаж.

„ Ужасяващата картина преди две години по Южното Черноморие се повтори още веднъж на Южния плаж в Несебър. Преди зимния сезон взехме всички нужни ограничения за отбрана. От наша страна, каквото трябваше да се направи, сме го създали. Но бурните талази, които се развихриха през последните дни нахлуха в сушата и отнесоха крайбрежието. Към момента обстановката е сериозна. Пясъкът безусловно е " засмукан " от морето ", изясни концесионерът. За да възвърне плажът типа си обаче, ще коства доста вложения и труд.

Достигайки във вътрешността в сушата, тези феномени могат да причинят заливания, мощна ерозия на пясъчните плажове, т.е. да основават съществени проблеми освен на морския бизнес, само че и на крайбрежната инфраструктура, изясни Спасов. Той напомни, че през февруари 2018 година ситуацията на линията е било още по-драматично. Тогава Южният плаж е бил тотално потънал под водата. Вълните даже заляли приземните етажи на хотелите на първа линия.

Поели сме ангажимент целогодишно да се грижим за плажа, опитваме се да задържим площта, която стопанисваме, само че не постоянно можем да се преборим с агресивното море, което оказва разрушително деяние върху линията, уточни концесионерът. Той е на мнение, че брегоукрепителните насипи оказват позитивна роля за прекъсване на разрушителните процеси и опазване целостта на линията. Спасов добави, че компанията подхваща всички нужни ограничения за опазване на пясъчната линия, според отговорностите по концесионния контракт.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР