Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) заяви в

...
Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) заяви в
Коментари Харесай

Великобритания определя подлиния на Омикрон като вариант, който се разследва



Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) съобщи в петък, че е определила подлиния на преобладаващия и мощно предаващ се вид на ковид - Омикрон като вид, който се проверява, оповестява Ройтерс.

Разследва се подлинията BA.2, който няма характерните разновидности, следена при Омикрон, които могат да се употребява като елементарен разграничител по отношение на разновидността Делта, само че този подвариант не е избран като " пораждащ безпокойствие ".

" Естеството на вирусите е да се развиват и мутират, тъй че може да се чака, че ще продължим да виждаме появяването на нови разновидности “, сподели доктор Меера Чанд от UKHSA. " Нашето непрестанно геномно наблюдаване ни разрешава да ги открием и да преценим дали са значими ".

Омикрон, който също по този начин се назовава B.1.1.529, има три съществени подварианта - BA.1, BA.2 и BA.3, съгласно Световната здравна организация (СЗО).

Досега BA.1 доминираше, като съгласно СЗО той съставлява огромно болшинство от всички случаи на Омикрон.

На някои места обаче BA.2 стартира да се популяризира по-бързо.

Англия разпознава към 10 януари 53 последователности от подлиния BA.2, като обновените данни би трябвало да бъдат оповестени по-късно в петък, оповестява Ройтерс.

В Дания BA.2 се разраства бързо. Този подвариант представляваше 20% от всички случаи на Covid-19 през последната седмица на 2021 година, като процентът се увеличи до 45 на 100 през втората седмица на 2022 година

Андерс Фомсгаард, откривател в Statens Serum Institut (SSI), сподели, че към момента няма положително пояснение за бързия напредък на подлинията, добавяйки, че е заинтригуван, само че не и обезпокоен. " Може да се окаже, че е по-устойчив на имунитета на популацията, което му разрешава да заразява повече. Все още не знаем ", сподели той пред телевизия TV 2, добавяйки, че има възможност хората, инфектирани с истинския вид Омикрон, наименуван BA.1, да не са ваксинирани за тази подлиния и могат скоро по-късно да заловен BA.2.

" Възможност е. В подобен случай би трябвало да сме готови за това. И тогава в действителност може да забележим два пика на актуалната пандемична вълна ", сподели той.

Първоначалният разбор, изработен от датския институт SSI, обаче не сподели разлика в % на хоспитализации с BA.2 спрямо BA.1.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР