Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) връчи лиценза за експлоатация на

...
Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) връчи лиценза за експлоатация на
Коментари Харесай

АЕЦ „Козлодуй“ получи нов 10-годишен лиценз за пети блок

Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) връчи лиценза за употреба на пети блок на АЕЦ „ Козлодуй “ за нов 10-годишен интервал.

Лицензът бе връчен на публична гала от ръководителя на АЯР доктор Лъчезар Костов на изпълнителния шеф на АЕЦ „ Козлодуй “ Иван Андреев.

Документът удължава с нови 10 години употребата на блока, което е оптимално дългият вероятен период по закон, макар че изводите след привършване на програмата за удължение на живота на пети блок сочат, че няма ограничавания за безвредната му работа до 2047 година

Председателят на АЯР означи, че подновяването на лиценза на блока тази година съответствува с приключването на 30-годишния му планов период. „ Подобна процедура се прави за пръв път у нас, до момента в който в интернационален проект тя е одобрена процедура “, уточни той. По думите му в международен мащаб има 448 нуклеарни реактора, като 64% от тях са в развой на употреба повече от 30 години и от ден на ден страни дефинират като приоритет удължаването на периода на употребата им, след приключване на в началото планувания.

Изпълнителният шеф на АЕЦ „ Козлодуй “ Иван Андреев дефинира приемането на лиценза като един дълго и деликатно квалифициран триумф, зад който стои голяма по размер многогодишна работа. „ Всички планувани действия са сполучливо завършени. Да се поздравим с постигнатия триумф “, сподели той.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи от своя страна, че денят е специфичен, тъй като един от главните приоритет на държавното управление в тази сфера, обвързван точно с развиването на нуклеарната енергетика и удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „ Козлодуй “, става факт.

На събитието стана ясно, че цялата стойност на удължаването живота на двата блока е 674 милиона лв..

Трябва да създадем, е по най-хубавия метод да оползотворим това, което притежаваме – площадка за 1,5 милиарда лева, съоръжение за 1 милиарда и 176 млн. лева, всички разрешителни за този план и нотификация от Европейска комисия, сподели пред публицисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

За готовността на „ Росатом “ да построи АЕЦ „ Белене “ тя разяснява, че не е изключен нито един вид. „За нас е значимо да се откри най-хубавото решение за България. С общи старания, с експертизата на всички представители на другите политически сили, на разнообразни браншови организации, за нас е значимо да намерим най-хубавото решение на България. Нека да забележим какво ще покажат анализите и другите финансови модели и ще вървим в посоката, която е най-хубава за България “, разяснява още енергийният министър.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР