Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ вече

...
Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ вече
Коментари Харесай

Вече може да одобряват лекарства без да са тествани върху животни

Агенцията за надзор на храните и медикаментите на Съединени американски щати към този момент ще може да утвърждава медикаменти, които не са били тествани върху животни, заяви БГНЕС, базирайки се на „ Live Science “.

Този закон е признат през декември 2022 година С него организацията към този момент има опция да утвърждава медикаменти, които са тествани единствено в изследвания без присъединяване на животни. Това включва и проучвания, при които се употребяват лабораторно отгледани тъкани или компютърни модели, преди да бъдат тествани в клинични изпитвания с хора.

Експерти твърдят, че няма да има трагична смяна в метода, по който разработчиците на медикаменти ги пускат на пазара.

„ Мисля, че ще мине известно време, преди този момент фактически да се приложи с цялостна мощ “, сподели Вивек Гупта, доцент по индустриална фармация в университета „ Сейнт Джон “. Гупта е и теоретичен създател на PulmoSIM Therapeutics, дъщерно сдружение на VeriSIM Life, което създава лечения за редки и прогресивни респираторни болести.

„ Новите технологии са към момента в изследователски стадии ”, написа в изказване от 1 февруари Джим Нюман, шеф по връзките в организацията Americans for Medical Progress.

Досега медикаментите се изпитваха върху един тип гризачи и един тип, друг от гризачите, а по-късно имаше изпитвания върху хора.

Повече от 90% от медикаментите, които минават първичните проби върху животни, в последна сметка се оказват рискови или неефективни при хора, съгласно обзор от 2019 година в списание Translational Medicine Communications.

Учените търсят разнообразни модели, които да улавят същата информация, или още по-добре - такива, които тъкмо да предсказват по какъв начин тъкмо ще се държи обещано лекарство при хората.

Според доктор Доналд Ингбер, директор-основател на Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering към Харвардския университет фирмите ще желаят да видят доказателства, че моделите демонстрират равностойни или по-добри резултати от тестванията върху животни, както и убеденост, че Агенцията за надзор на храните и медикаментите (FDA) смята тестванията за надеждни, преди да влагат обилни средства в нова технология. След това американската организация ще може да размени тестванията върху животни.

Наред с моделите, основани от кафези, се основават и такива, които се построяват благодарение на компютри.

Например учените са основали компютърни модели за оценка на токсичността на медикаментите - един от моделите, разказан в отчет от 2018 година в списание Frontiers in Physiology, предсказва дали обещано лекарство може да има токсични резултати върху сърцето.

„ Тъй като моделите, основани на изкуствен интелект, стават все по-стабилни, мисля, че те са в положение да дават много точни прогнози “, споделя Гупта.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР