Агенцията по храните и лекарствата на САЩ одобри първата в

...
Агенцията по храните и лекарствата на САЩ одобри първата в
Коментари Харесай

Ваксина срещу чикунгуня: САЩ одобриха първата ваксина срещу вируса, пренасян от комари

Агенцията по храните и медикаментите на Съединени американски щати утвърди първата в света ваксина против чикунгуня, която счита за „ нововъзникваща световна опасност за здравето ".

Болестта, пренасяна от комари, предизвиква тресчица и болки в ставите и може да бъде съдбовна за новородените.

Одобрението на FDA се чака да форсира световното разпространяване на имунизацията.

Тази година са регистрирани към 440 000 случая на чикунгуня, в това число 350 смъртни случая регистрирано към септември.

Понастоящем няма съответно лекарство за лекуване на чикунгуня. В Южна Америка и Южна Азия са регистрирани най-вече случаи тази година.

Ваксината, наречена Ixchiq, е утвърдена за хора на 18 и повече години и са изложени на висок риск от заразяване с заболяването, сподели FDA в петък. Той е създаден от европейската Valneva и ще се ползва с един изстрел.

" Инфекцията с вируса на чикунгуня може да докара до тежко заболяване и продължителни здравословни проблеми, изключително за по-възрастни хора и лица със съпътстващи болести ", сподели старши чиновник на FDA Питър Маркс.

В епицентъра на епидемията от чикунгуня. Рискът от заболявания, пренасяни от комари, нараства в Европа

Поне пет милиона случая на чикунгуня са докладвани от 2008 година насам, сподели FDA. Други признаци включват обриви, главоболие и мускулни болки. Болките в ставите могат да продължат месеци или даже години.

Хората в тропическите и субтропичните региони на Африка, Югоизточна Азия и елементи от Северна и Южна Америка са изложени на най-голям риск от зараза, защото комарите, пренасящи вируса чикунгуня, са ендемични в тези региони.

" Въпреки това, вирусът на чикунгуня се е популяризирал в нови географски региони, причинявайки повишаване на световното разпространяване на заболяването, " сподели FDA.

Данните от Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите демонстрират, че Бразилия е имала максимален брой случаи до момента тази година с 218 613.

Повече от 93 000 случая са докладвани и в Индия, където столицата Делхи видя огромно огнище през 2016 година

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР