Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) да бъде определена

...
Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) да бъде определена
Коментари Харесай

Аврамова предлага Агенцията по кадастъра да стане обект от значение за националната сигурност

Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) да бъде избрана за обект със стратегическо значение посредством включването ѝ в обектите и дейностите, които са от голяма важност за националната сигурност. Това предложение прави министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова, демонстрира информация в уеб страницата за публични разисквания strategy.bg. Крайната дата на консултациите е до 27 септември.

Основна причина за настояването на Аврамова е невъзможността да се извърши социална поръчка с предмет " Усъвършенстване на работните процеси за даване на електронни административни услуги и развиване на осведомителните системи на кадастъра ". Чрез нея кадастралната карта и кадастралните регистри на страната би трябвало да бъдат приключени, като към сегашния миг покритието е 84%.

" Заради многократните обжалвания на процедурата както пред Комисията за защита на конкуренцията, по този начин и по правосъден ред кадастралната организация е в неспособност да завърши процедурата по надграждане на осведомителните си системи, защото правосъдното произвеждане към сегашния миг не е завършило ", написа в претекстовете си Аврамова.

Тя добавя, че с увеличението на покритието на страната с кадастралната карта се усилват и консуматори на услугата. Това от своя страна създавало причина за " риск и опасност за естественото действие на осведомителната система. Това от своя страна ще докара до нарушение осъществяването на основни за стопанската система нормативно открити действия на АГКК ".

Обжалването на публичната поръчка пречело за надграждането на осведомителните системи с нужните функционалности, което можело да докара и до неспособност да се изпълнят част от услугите на организацията. Освен това активността на ведомства, общини, правосъдни органи, частни и държавни правосъдни реализатори, вложители, банки, нотариуси, брокери, физически и юридически лица щяла да бъде затруднена заради неспособност за даване на кадастрални услуги или веселба в даването им.

С вкарването на Агенцията по кадастър в регистъра на обектите от голяма важност за националната сигурност се цели административно облекчение и довеждане докрай на кадастралната карта, без да се разпорежда социална поръчка. От Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) към този момент са дали единодушието си АГКК да бъде добавена в листата с обектите от голяма важност за националната сигурност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР