Агенцията отбелязва, че това противоречи на старо тълкувание на една

...
Агенцията отбелязва, че това противоречи на старо тълкувание на една
Коментари Харесай

Тръмп обеща да отмени правото на гражданство на деца на незаконни имигранти, ако бъде избран за президент

Агенцията отбелязва, че това опонира на остаряло тълкувание на една от направените през 19-и век ремонти в конституцията на Съединените щати.

Тръмп, който е любимец за номинацията на Републиканската партия за президентските избори - конкуренция, в която има от ден на ден кандидати - съобщи, че ще издаде декрет, с който ще подреди на федералните управляващи да спрат даването на по този начин нареченото поданство по рождение . Каквато и да било сходна стъпка на Тръмп сигурно ще провокира правни разногласия, отбелязва Ройтерс.

Правото на поданство по рождение произтича от 14-ата корекция в конституцията на Съединени американски щати, която е утвърдена през 1868 година - три години след приключването на Гражданската война, която поставя завършек на робството на чернокожите в южните щати - и анулира решение на Върховния съд, съгласно което робите и свободните афроамериканци нямат право на американско поданство.

Поправката дава поданство на всички хора, " родени или натурализирани в Съединените щати " , в това число някогашните плебеи, и се пояснява като използвана, без значение дали родителите са в страната законно или не.

Указът, който Тръмп разгласи, че има намерение да издаде още в първия ден от възможния си втори президентски мандат, ще изисква най-малко единият от родителите да е американски жител или законно непрекъснато пребиваващ , с цел да може децата им да станат автоматизирано жители на Съединени американски щати, заяви в изказване за медиите предизборният му щаб.

— Team Trump (Text TRUMP to 88022) (@TeamTrump)

Докато беше президент през 2018 година, Тръмп съобщи, че възнамерява да издаде декрет за ограничение правото на поданство по рождение , само че по този начин и не направи това. По това време доста адвокати проявяваха песимизъм, че той има пълномощията да анулира това право, напомня Ройтерс.

Тръмп също по този начин разкритикува и настоящия президент на Съединени американски щати Джо Байдън - демократ, който го победи през 2020 година и се стреми към преизбиране през 2024 година - за рекордния брой имигранти, хванати да пресичат незаконно границата през последните години. Той назова правото на поданство за деца, родени на територията на Съединени американски щати, " магнит " за тях. Тръмп означи, че доста страни лимитират правото на поданство по рождение за деца на хора, които не са техни жители.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР