Агенция Пътна инфраструктура“ явно е решила да доведе докрай стартираните

...
Агенция Пътна инфраструктура“ явно е решила да доведе докрай стартираните
Коментари Харесай

АПИ опитва да разпредели милиардите за пътища преди новата власт

Агенция „ Пътна инфраструктура “ очевидно е решила да докара до дъно стартираните през февруари поръчки за настоящ ремонт и поддръжка на пътища в страната. Дори през днешния ден – в първия работен ден от новия кабинет – АПИ ще отваря ценовите оферти за някои от областите, само че без да е ясно какво тъкмо постанова тази неотложност (вероятно политическата чистка, която предстои).

Процесът по желание на реализатори на поръчките продължава да тече по напълно непрогледен метод и потъпквайки правилото на конкуренция.

Въпросът с това бързане да се разпределят милиардите преди да е почнало работа новото държавно управление към този момент получи ответна реакция – ротационният министър-председател Николай Денков разпореди на министрите да създадат инспекция на огромните разходи по министерствата, направени през последните седмици и месеци на служебния кабинет. Със съмнителната ддейност на АПИ ще се заеме новият районен министър Андрей Цеков, чиято първа задача най-вероятно ще е да смени шефа на Пътната организация, назначен от Шишков.

След това би трябвало да се прегледат въпросните 7 търга за избор на нови компании, които да поддържат регионите в страната, и които бяха стартирани тихомълком, без да бъдат обявявани публинчо, както прави АПИ за доста други по-малки и не толкоз съмнителни процедури. На процедура липсва всякаква информация за извършените съвещания на комисиите, които преглеждат техническите и ценови оферти на участниците. Но при всички отворени до момента оферти прави усещане, че Агенция " Пътна инфраструктура " умишлено потъпква правилото на конкуренция, като в доста от търговете отстрани компании още на стадий техническо предложение и най-често отваря ценови предложения единствено на един претендент.

Ако се видят и тайно подписаните договори за строителството на „ Струма “ през Кресненското дефиле, картината по какъв начин е ръководена Агенцията под управлението на Шишков през последните месеци става по-ясна. Бившият министър в никакъв случай не съумя да даде съответно пояснение за какво контрактите трябваше да бъдат подписани тихомълком, откакто става въпрос за огромен обект от публично значение. Той непрекъснато повтаряше, че договорите не предопределят трасето и са подписани саммо с цел да се избави ОВОС-а, който обаче е за съответно трасе. Оказа се, че на Европейската комисия е възложен различен вид и това евентуално ще навлече проблеми на България.
Хаос с поръчките за ТРП
Ценовите предложения на претендентите, взели участие в търговете по ТРП за регионите в страната, се отварят безусловно безредно, като се изключи че се прави в последните дни на служебното държавно управление – на 2, на 5 и 6 юни. Оферти даже би трябвало да се отварят и през днешния ден, на 7 юни, т.е. в първия ден от новия кабинет, който към момента не се е ориентирал в ситуацията.

Припомняме, че общата планирана стойност на 7-те търга е над 3.6 милиарда лева без Данък добавена стойност. Контрактите са 4-годишни, като по тях компаниите към този момент няма да имат проблем да правят и някои действия по съществени поправки, защото Министерство на регионалното развитие и АПИ разшириха обсега на поръчките.

В средата на май АПИ избра компаниите, които ще поддържат регионите Северен централен и Североизточен. Именно тогава стана ясно, че спечелилите в другите области са компании, свързани непосредствено или косвено (чрез съдружници) със строителния необут на „ Хидрострой “ Велико Желев. АПИ разчисти конкуренцията му, отстранявайки другите компании още на стадий механически предложения и по този начин преразпредели 902.1 млн. лева без Данък добавена стойност.

В последните дни обаче Агенцията се е активизирала да разпредели и останалите порции за другите региони – за Северозападен, Югозападен, Югоизточен, и Южен Централен. Единствено по търга за поддръжка на автомагистралите в страната няма придвижване, като там даже няма оповестена дата за отворяне на ценовите оферти на фирмите, сочи информация в Регистъра за публични поръчки.
Северозападен регион
Търгът за Северозападен регион е на стойност малко над 521.6 млн. лева без Данък добавена стойност. Офертите на фирмите са отворени още през март месец. Ценовите оферти обаче за обособените области са отворени на 2, 5 и 6 юли. Днес следва отварянето за ОПУ-Монтана, като най-вероятно ценовите оферти ще станат ясни едвам на следващия ден. Липсва информация обаче за протоколите и отчетите на Комисията по отношение на оценката на техническите оферти на участниците.

От документите в ЦАИС излиза наяве, че пътищата в ОПУ-Видин най-вероятно ще се поддържат от „ Нивел Строй “ ЕООД, защото Комисията е отворила на 5 юни само нейното ценово предложение. Останалите две компании са отстранени още на стадий механически предложения, само че поради неналичието на документи, не излиза наяве за какво.

Същата е обстановката и в ОПУ-Враца. Там още веднъж на 5 юни е отворено ценовото предложение единствено на ДЗЗД „ Северозапад 2023 “, с участници „ Трейс Груп Холд “ АД, „ Трейс БГ “ ЕООД и „ Витез Проспект “ АД. Отново други две компании са отпаднали на стадий механически предложения.

Днес би трябвало да бъдат отворени ценовите оферти за ОПУ-Монтана. Там се състезават едно обединяване и една компания – „ Монтана 2023 “, с участници „ Пътинженеринг – М “ АД и „ Автомагистрали София “ ЕООД и „ Нивел Строй “ ЕООД. Поради неналичието на отчети на Комисията не е ясно коя от тях (или двете) са позволени да преминат в отварянето на ценовите оферти.

За ОПУ-Ловеч на 2 юни е отворено само ценовата оферта на „ Виастрой “ АД. Обединението „ Ловеч 2023 “ ДЗЗД, с участници „ ПСТ Груп “ ЕАД, „ Автомагистрали София “ ЕООД и „ Пътприбор “ ООД е отстранено при техническите оферти.

Конкуренцията за ОПУ-Плевен е била огромна. Оферти са подали 8 компании и тук към този момент е позволена някаква конкуренция. Комисията е отворила ценовите оферти на две компании – на ДЗЗД „ Северозапад 2023 “, с участници „ Трейс Груп Холд “ АД, „ Трейс БГ “ ЕООД и „ Витез Проспект “ АД, както и на „ Пътинженеринг “ АД, с участници „ Сторгозия 2023 “, „ Виастрой “ АД и „ Пътинженеринг “ АД. Трудно е да се каже коя оферта е по-добра, защото в другите посоки някои от цените на обединяванията са пределни до тези на възложителя, а по-други са по-ниски.

Останалите 6 претенденти са отстранени на стадий механически оферти.
Югозападния регион
Прогнозната стойност на търга за Югозападния регион е съвсем 561.2 млн. лева без Данък добавена стойност. Ценовото предложение на единственият претендент за ОПУ-Благоевград би трябвало да е отворено през днешния ден в 11:00 ч., само че ще стане ясно едвам на следващия ден, поради техническото време за качване на документи. За региона се бори само ДЗЗД „ Пътно Поддържане Област Благоевград 2023 “, с участници „ Грома Холд “ ЕООД, „ Водно Строителство – Благоевград “ АД и „ БКС “ ЕООД.

За ОПУ-Кюстендил на 2 юни е отворена само ценовата оферта на „ Нивел Строй “ ЕООД. Другият претендент - Обединение „ Пътища 23 “, с участници „ Мегаинвест-холд “ ЕООД, „ Пътно Поддържане Кюстендил “ ООД и „ ИСА 2000 “ ЕООД – е отстранено на стадий техническа оферта.

По същата логичност за ОПУ-Перник на 6 юни е отворена само ценовата оферта на „ ДЛВ “ ЕООД, с участници ДЗЗД „ Пътища Перник 2023 “, „ ДЛВ “ ЕООД и „ Регионални пътни мрежи “ ЕООД. За тази позиция оферта е подало и държавното сдружение „ Автомагистрали “ ЕАД, само че очевидно и то не е написало добре техническото си предложение.

Съвсем разумно конкуренцията за най-апетитната област – ОПУ-София – е огромна, защото при нея прогнозната стойност е малко съвсем 258.1 млн. лева без Данък добавена стойност. Кандидатите тук са 8, само че до отваряне на ценовите оферти са оживели едвам 3. Това са „ АБ “ АД; „ Политическа партия София 2023 “ ДЗЗД, с участници „ Инфра Експерт “ АД, „ Нивел Строй “ ЕООД, „ Обонато Билд “ ЕООД и ДЗЗД „ Политическа партия София 2023 “, както и „ Европейски Пътища “ АД.
Югоизточен район 
Прогнозната стойност на Югоизточен регион е малко над 428.9 млн. лева без Данък добавена стойност. В ЦАИС липсва информация по кое време ще се отварят ценовите оферти за ОПУ-Бургас и ОПУ-Ямбол.

За сметка на това за ОПУ-Сливен на 2 юни е отворено ценовото предложение на „ Пътно Поддържане-Сливен “ ЕООД. Конкурентът й е отхвърлен на стадий техническа оферта.

За ОПУ-Стара Загора на 5 юни е отворена ценовата оферта на Обединение „ Поддържане 2022 “, с участници „ Трейс Груп Холд “ АД, „ Трейс БГ “ ЕООД, „ Поддържане 2022 “. Другият претендент е отхвърлен на по-ранен стадий и въобще не е стигнал до идващия кръг.
Южен Централен район 
За Южен Централен регион прогнозната стойност е над 557.6 млн. лева без Данък добавена стойност. Ценовите оферти за ОПУ-Смолян се отварят през днешния ден в 18:10 ч. Не е ясно за какво комисиите работят даже в извънработно време, само че е ясно, че претендентите тук са 3 – държавното „ Автомагистрали “ ЕАД; Обединение „ ИСА ТРП “, с участници „ ИСА 2000 “ ЕООД и „ Мегаинвест-холд “ ЕООД, както и ДЗЗД „ Ремонт И Поддържане – Смолян 2023 “. Дали всички са позволени до идващия кръг обаче не е ясно, защото липсва информация от съвещанията на Комисията и оценката на техническите им предложения.

За ОПУ-Хасково и ОПУ Пазарджик няма оповестена дата по кое време ще се отварят ценовите оферти и кои компании са „ оживели “.

За ОПУ-Кърджали на 2 юни е отворена само ценовата оферта на ДЗЗД „ ТРЗП Кърджали “, с участници „ ПСП Строй “ АД и „ Пътстройинженеринг “ АД. Другите двама претенденти са отстранени на стадий техническа оферта, само че претекстовете и тук не са ясни поради неналичието на информация.

За ОПУ-Пловдив още веднъж на 2 юни само е отворена ценовата оферта на „ Европейски Пътища “ АД. Останалите три претенденти са отстранени преди този момент.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР