Агенция Пътна инфраструктура“ стартира обществена поръчка за изготвяне на технически

...
Агенция Пътна инфраструктура“ стартира обществена поръчка за изготвяне на технически
Коментари Харесай

АПИ с поръчка за проектиране укрепването на 30 пътни отсечки, засегнати от свлачища

Агенция „ Пътна инфраструктура “ започва социална поръчка за правене на механически планове за трайно подсилване на 30 сектора от републиканската пътна мрежа, наранени от срутища, свлачища и други геодинамични процеси. Отсечките са в 12 области - Смолян, Пловдив, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Сливен, Велико Търново, Перник, Кюстендил, Благоевград, София и Враца. С готовите планове Агенция „ Пътна инфраструктура “ ще кандидатства за финансиране по Програма „ Околна среда “ 2021-2027 година В секторите са компрометирани подпорни стени, защитни мрежи и са нарушени диги на откосите от свлачищни и срутищни процеси. На някои места е наранено пътното платно и са нарушени ограничаващите системи, оповестиха от АПИ.

Поръчката е в четири обособени позиции, а общата й планирана стойност е 1 092 950 лева без Данък добавена стойност. Кандидатите могат да подават офертите си до 20 март т. година

В първата обособена позиция е проектирането на укрепителните действия на 9 сектора от път III-8641 Пампорово - (Смолян - Стойките), път III-862 Пловдив – Бойково, път II-76 Тополовград – Харманли, път II-58 (Конуш - Черноочене) – Комунига и път II-37 Джурово – Панагюрище – Барутин. Третокласният път Пампорово - Стойките е най-кратката връзка от регионалния център Смолян до курорта „ Пампорово “. В правите от път Пловдив – Бойково, планувани за планиране, след значителни дъждове са се задействали срутищни процеси и постоянно върху пътното платно пада огромно количество скална маса. На второкласно трасе II-58 при разклона за Даскалово и Лясково придвижването се реализира единствено в една лента, заради проваляне на 200-метров сектор от платното.

Втората обособена позиция е за проектирането на укрепването на 9 сектора от третокласния път III-662 Твърдица – Елена на територията на областите Сливен и Велико Търново. Пътят минава през „ Твърдишки “ проход и е съществена връзка на общините Елена и Твърдица.

Третата обособена позиция е за планиране на трайно подсилване на пътното платно на 8 сектора в областите Перник, Кюстендил и Благоевград. Компрометираните прави са на път III-637 Вулкан – Пенкьовци, път II-62 Кюстендил - Дупница и път II-84 Юндола – Якоруда – Разлог. По трасето Кюстендил – Дупница минава натоварен трафик от и към Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Гюешево “. Пътят Юндола – Якоруда – Разлог реализира най-кратката връзка от Автомагистрала „ Тракия “ до курортните комплекси в Банско. Участъците, които се нуждаят от подсилване, са в региона на Якоруда, където минава и теснолинейката на БДЖ, което затруднява почистването на републиканския път при свличането на скални маси. Движението в двете прави от третокласния път Вулкан – Пенкьовци, планувани за планиране и подсилване, се реализира единствено в едната лента заради проваляне на платното и нарушено отводняване на пътя.

В четвъртата обособена позиция е включено правенето на механически план за трайното подсилване на 4 сектора в областите София и Враца. Отсечките са на път III-181 /СОП/ - Бистрица - Железница - Алино и път II-16 Зверино – Елисейна през Искърското дефиле. По пътя Зверино – Елисейна минава натоварен трафик и правата се употребява за обходен маршрут при прекъсване на придвижването по път I-1 Мездра - Ботевград. Участъкът, който се нуждае от подсилване, е в региона на Елисейна. При значителни превалявания в правата се свличат скални маси върху платното. Третокласният път Бистрица - Железница – Алино е съществена връзка на обитаемоте места Поповяне, Ковачевци, Алино и вилна зона „ Ярема “ със столицата.

Проектирането е планувано да се реализира в три междинни стадия. Бъдещите реализатори е належащо да извършат цялостни и детайлни инженерно-геоложки и хидрогеоложки изследвания за подготовката на техническия план. Изработването на техническия план е първата и наложителна стъпка преди предприемането на качествени строителни работи. Въз основа на готовия план ще се дефинират съответните строително-монтажни действия и ще може да се разпореди нужното възобновяване на секторите. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР