Агенция Пътна инфраструктура“ окончателно прекрати мегатърговете за поддръжка на пътища

...
Агенция Пътна инфраструктура“ окончателно прекрати мегатърговете за поддръжка на пътища
Коментари Харесай

АПИ прекрати мегатърговете за поддръжка на пътища

Агенция „ Пътна инфраструктура “ дефинитивно приключи мегатърговете за поддръжка на пътища в страната. Като претекст се показва, че поръчките съдържат действия, които след това биха могли да доведат до осъществяване на главен ремонт. През последните две години този тип поправки се трансфораха в гореща тематика.

Припомняме, че седемте търга на обща стойност над 2.3 милиарда лева бяха стартирани през септември от остарялото управление на Пътната организация, което незабавно по-късно бе уволнено от служебния районен министър Иван Шишков. Тогава той изясни, че въпросните поръчки са стартирани без неговото познание. По-късно търговете бяха краткотрайно спрени. На 20 октомври обаче те са дефинитивно прекъснати с решение на новия ръководител на АПИ Иво Иванов.

Мотивите за прекратяването са идентични за всички 7 региона в страна. Агенцията показва, че поръчките допускат действия по главен ремонт. И още – „ при положение, че тези процедури имат за резултат сключването на контракти, то в процеса на осъществяването им не е обезпечена опция за осъществяване на дребни или частични съществени поправки по обособени детайли на пътя за ефикасното му действие. Това е значителен проблем в осъществяването на дейностите по настоящ ремонт – събитие, което концентрира публичното внимание към АПИ в последните две години. “

Че компаниите вършат съществени поправки, прикрити като настоящи, стана ясно преди година. Така и пътните компании, и АПИ са си спестявали изваждането на документи, нужни за главните поправки. Бившият длъжностен министър Виолета Комитова разкри, че тези действия са оскъпявали ремонтите най-малко 3 пъти. Заради това страната дължеше големи суми на компаниите за към този момент осъществени действия, които обаче през 2021 година нямаше по какъв начин да бъдат разплатени от тогавашното служебно държавно управление поради незадоволителния бюджет на АПИ.

При постоянния кабинет „ Петков “ част от парите бяха разплатени на компаниите, а бюджетът на АПИ се усили в пъти. Разплащането на останалите средства обаче скара някогашните ръководещи от „ Продължаваме промяната “ и „ ИТН “. Тогава финансовият министър Асен Василев дефинира дейностите като противозаконни, а пък районният Гроздан Караджов защитаваше тезата, че по-голяма част от ремонтите са законно изпълнени.

Именно поради тези проблеми сегашният районен министър Иван Шишков се закани, че търговете за поддръжка на пътищата трябва да бъдат изменени, тъй че да включват в себе си и опцията за главен ремонт. Така никой отсега нататък не би оспорил дейностите, осъществявани от компаниите, както и средствата, които страната ще им дължи.

В претекстовете за преустановяване на мегатърговете АПИ показва, че е налице нужда от смяна в обсега на публичните поръчки, като те би трябвало да включват „ опция за осъществяване на главен ремонт с избрани параметри “, като да вземем за пример при поправки на настрана местни сектори с потвърдена загуба на носимоспособност, при възобновяване на компрометирани укрепителни уреди поради геодинамични процеси или вреди от водни обекти, както и при създаване на нови отводнителни уреди с избрани параметри, които след това ще бъдат разпознати. И още – съгласно АПИ новите условия биха трансформирали кръга на заинтригуваните лица.

Припомняме, че новото управление на Агенцията пусна бързи, съкратени поръчки само за зимното разчистване на пътищата през идващите няколко месеца. По тях към този момент има определени реализатори и се действа с подписването на договорите, въпреки и постепенно.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР