Агенция Пътна инфраструктура“ официално отвори за движение малък участък от

...
Агенция Пътна инфраструктура“ официално отвори за движение малък участък от
Коментари Харесай

„Нормална свързаност“: АПИ пусна за движение нов участък от пътя Видин – Ботевград

Агенция „ Пътна инфраструктура “ публично отвори за придвижване дребен сектор от скоростния път Видин – Ботевград. Става въпрос за 13.6-километровата права сред селата Макреш и Бела, като километър от нея коства над 25 млн. лева На церемонията участва районният министър Андрей Цеков, който съобщи, представен от Българска телеграфна агенция, че

сме една концепция по-близо да имаме естествена съгласуваност сред София и Видин. “

Той добави, че в границите на идващия месец ще бъде публикуван и Акт 16 на новия път. Обектът е приключен, публикуван е Акт 15 и следва назначението на Държавна приемателна комисия. Цеков разяснява, че това е общоприета процедура, когато пътят е подготвен и е признат от възложителя, да се направи организация за краткотрайна употреба. 

Отсечката сред двете села е част от по-големия лот Макреш – обходен път на гр. Монтана, чиято дължина е 65.7 километра. Това направление фиктивно се строи от държавното сдружение „ Автомагистрали “ по порочни инхаус контракти. В реалност обаче то няма нужния потенциал да извършва такива огромни инфраструктурни обекти. По образеца на автомагистрала „ Хемус “, доста е евентуално и този лот да се извършва от частни компании.

АПИ подписа договора за планиране и строителство с „ Автомагистрали “ в края на 2020 година с претекст, че по този начин пътят ще може да бъде издигнат по-бързо. 65.7-километровият лот е разграничен на цели пет по-малки сектора, един от които е точно Макреш – Бела, който се явява и първият приключен. Напредъкът по останалите четири сектора е незначителен. Единствено един се строи, а за останалите три занапред ще се издава позволение за градеж.

По контракт строителството трябваше да е завършило в границите на 28-30 месеца. Същинските действия обаче започнаха в средата на 2021 година и по този начин правите трябваше да са подготвени към октомври – декември 2023 година
13.6 км за близо 341.2 млн. лева
Стойността на дребното парче сред Макреш и Бела, намерено през днешния ден, е близо 341.2 млн. лева с Данък добавена стойност, като средствата са обезпечени напълно от републиканския бюджет. Това значи, че километър коства малко над 25 млн. лева с Данък добавена стойност.

Припомняме, че инхаус договорите подлежат и на индексация поради инфлацията. Това стана допустимо с промени в преходните и заключителни разпореждания на Закона за държавния бюджет, признати малко преди Коледните празници през 2023 година Не е ясна каква е претенцията за индексация от страна на „ Автомагистрали “, само че е ясно, че в случай че се приложи, то обектът ще нарастне още.

Доста е мъчно да се дефинира дали това е най-скъпият път, строен в България. Много покрай тази стойност от 25 млн. лева с Данък добавена стойност за километър е автомагистралата сред Русе и Велико Търново. При нея километър коства за момента към 24 млн. лева с Данък добавена стойност.

Проектант е „ Виа План Бурда “ ДЗЗД, с участници „ Виа-План “ ЕООД и „ Илия Бурда “ ЕООД. Стойността на контракта е 154.8 хиляди лева с Данък добавена стойност. Строителният контрол е сбъднат от „ Консултанти Макреш – Бела “ ДЗЗД, в влизат „ Тек – Куатро “ АД,  „ Строл – 1000 “ АД. Договорите с тях са за над 1.6 млн. лева с Данък добавена стойност и над 35.9 хиляди лева с Данък добавена стойност.

Със завършването на обекта интензивният директен трафик към този момент няма да минава през гр. Димово и с. Бела, като по този метод се покачва сигурността на придвижване в района.

Новият сектор е с две ленти за придвижване в посока, със междинна разграничителна линия и банкети и спешна лента, като в избрани сектори с по-големи надлъжни наклони е построена лента за постепенно движещи се товарни коли. Такава ще има сред 36-ти и 39-ти км в платното за Видин и сред 39-ти и 44-ти км в посока Ботевград.

В сектора са построени 2 пътни възела – п. в. „ Макреш “ при 36-ти км и п. в. „ Бела “ при 46-ти км. Чрез тях ще се реализира връзката с останалите пътища в района. Построени са редица уреди – мост над река Арчар с дължина над 118 м, два виадукта по 205 м и 218 м, пътни и селскостопански подлези и надлези, в това число и ж. п. надлез над ж. п. линията София – Видин, водостоци и т. н. В непосредственост до пътен възел „ Бела “ ще бъде построен надзорен център за ръководство на трафика.


Останалите сектори от лота Макреш – обходен път на гр. Монтана
Подготовката и работата по останалите сектори е на разнообразни стадии. Вторият сектор – от с. Бела до с. Ружинци – е с дължина 11.1 км. Изпълнените на него строително-монтажни работи са близо 31%. Цеков обаче споделя, че строителството в този сектор ще бъде рестартирано идващия месец.

 Трасе на Макреш - обход на Монтана

За останалите три сектора има подготвени механически планове и следва издаване на разрешенията за градеж в средата на годината. Третият сектор – от Ружинци до п. в. Белотинци, е с дължина 15.4 км. Четвъртият – от п. в. Белотинци до п. в. Винище – е с дължина 11.9 км. Петият – от п.в. Винище до обхода на гр. Монтана – е с дължина 13.7 км.
Останалите лотове от Видин – Ботевград
Останалите лотове се строят от частни компании по контракти, подписани през 2019 година Те построяват секторите Видин - пътен възел „ Макреш “ с дължина 29.6 км, както и Мездра - Ботевград с дължина 33 км. По време на инспекцията Цеков съобщи, че се работи по 30-километровото трасе сред Видин и Макреш. Съгласно контракта секторът би трябвало да бъде приключен до края на тази година. 

Трасето на Мездра и Ботевград е разграничено на два подучастъка. Първият е с дължина от 19.3 км сред Ботевград и Лютидол, а вторият – 13.4 км сред Лютидол и Мездра.

Двата лота се извършват от две разнообразни обединявания. Изпълнител на по-дългият сектор (между Ботевград и Лютидол) е Обединение „ Геопът Лот 1 “, с участници „ Геострой “ и „ Пътстрой-92 “. Стойността на контракта е над 159.5 млн. лева с Данък добавена стойност. Миналата година бяха приключени 7.5 километра от правата сред Новачене и Скравена.

По-късият лот (между Лютидол и Мездра) се извършва от ДЗЗД „ МБ Лот 2-2019 “, с участници „ Европейски пътища “ АД, „ Водно строителство-Благоевград “ АД и Вахостав-СК, а.с. Стойността на контракта е над 266.9 млн. лева с Данък добавена стойност.

Припомняме, че напълно неотдавна АПИ отвори за придвижване правата Мездра – Лютидол, само че скоро отново ще я затвори поради дотъкмяване на пътни възли. Цялата права най-вероятно ще бъде подготвена едвам през 2025 година
Най-проблемният участък 
Най-проблемният сектор е Монтана – Враца, за който от 2013 година не е проектирано ново трасе откакто е отречено съществуващото, разяснява министър Цеков. И добави, че оповестената социална поръчка за създаване на нов скоростен път сред Враца и Монтана и за рационализация на обхода на Враца е пред привършване.

Същевременно е оповестена социална поръчка за главен ремонт на сектора сред Враца и Мездра, тъй че да може да се свърже с новото трасе сред Мездра и Ботевград, което в границите на 2024 година би трябвало да бъде напълно отворено за придвижване.

Реалистично видяно се надявам, че до края на 2026 - 2027-а година бихме могли да имаме изцяло построено това трасе. Разбира се, с ангажимента, че сред Монтана и Враца ще отнеме повече време. “

По думите му дейностите там са в доста начална фаза и е належащо да се проектират няколко разновидността на трасе и да се мине през екологични оценки. Допълни, че това е един развой, който от началото на проектирането до утвърждението на трасето нормално лишава към 2 години и по-късно към този момент може да се приказва за строителство.

Но от 200 километра автомагистрала бихме могли да имаме 170 в обозримо бъдеще през идващите 3 години “, сподели Андрей Цеков. 

 Трасе на Видин - Ботевград
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР