Агенция Пътна инфраструктура“ избра изпълнители за основния ремонт на тунелите

...
Агенция Пътна инфраструктура“ избра изпълнители за основния ремонт на тунелите
Коментари Харесай

Състезание без конкуренция: АПИ избра изпълнителите за ремонт на тунели по „Хемус“

Агенция „ Пътна инфраструктура “ избра реализатори за главния ремонт на тунелите „ Топли дол “ и „ Правешки ханове “, част от автомагистрала „ Хемус “. Това се случва на фона на извършена тръжна процедура, при която обаче правилото на конкуренция бе изцяло подценен от Агенцията. Освен това зам.-регионалният министър Николай Шушков разяснява преди дни, че търгът може да бъде преустановен, защото

съревнование единствено с един претендент е неприемливо в актуалните условия “.

Припомняме, че търгът е на стойност над 75.4 млн. лева без Данък добавена стойност и бе стартиран октомври предходната година. Едва в края на март стана ясно, че по двете обособени позиции общо 6 компании са подали предложения, само че АПИ е отворила ценовото предложение единствено на една компания за „ Топли дол “ и на две за „ Правешки ханове “. Към 19 април липсваше цялата документи за това с какви претекстове останалите компании не са позволени до отваряне на ценовите им оферти.

Въпросната документи към този момент е налична в Регистъра за публични поръчки и макар че от датите на съвещанията на Комисията в АПИ излиза наяве, че те са провеждани в минал интервал, само че протоколите са качени едвам в този момент. Видно е, че останалите компании са отстранени от надпреварата още на стадий механически предложения и до отварянето на ценовите им оферти въобще не се е стигнало.
Победителите и победените
За ремонта на „ Топли дол “ Комисията е класирала преди всичко „ ОРС – Инфраструктура “ ООД с сложна оценка от 90 точки. Това е единствената компания, чиято ценова оферта е била отворена. Предложението на „ ОРС “ е за малко над 35.5 млн. лева без Данък добавена стойност, което е една концепция по-ниска цена от индикативната стойност, заложена от АПИ – малко над 35.6 млн. лева без Данък добавена стойност.

Останалите 5 компании, измежду които „ Геострой “, „ Трейс Груп Холд “, ГБС, „ Джи Пи Груп “ и „ Иса 2000 “, отпадат поради дефекти в техническите им предложения. Мотивите, с които са отстранени фирмите, са най-различни, само че задоволителни, с цел да отстраняват правилото на конкуренция. Протоколът от оценката на техническите предложение е от 6 март 2023 година, само че вижда бял свят на 3 май, т.е. 2 месеца по-късно, което не може да се изясни с техническо закъснение при качването и публикуването на документите.

Най-често отстранените компании са с неправилна поредност на дейностите, които обаче съгласно Комисията, са в „ противоречие с предписанията на техническия план “, само че и в несъгласие с условията на възложителя. Освен това Комисията установи и липса на технология за осъществяване на избрани действия, като да вземем за пример слагането на „ пукнатиноразсейваща геомрежа “. И още – несъответствия с предмета на поръчката и вътрешни несъгласия в техническите оферти.

Най-интересното в тази ситуация е, че по първата обособена позиция Комисията е разкрила пропуски даже в офертата на ДЗЗД „ Топли дол “, с участници ГБС и държавното „ Автомагистрали “. Въпреки това консорциумът е победител във втората обособена позиция – за ремонта на „ Правешки ханове “, като Комисията даже е класирала с оптимален брой точки техническото им предложение. И макар че ценовото им предложение от съвсем 39.8 млн. лева без Данък добавена стойност е по-високо от вторият класиран – още веднъж „ ОРС - Инфраструктура “ ООД, които са предложили съвсем 38.6 млн. лева без Данък добавена стойност – то победител е ГБС и „ Автомагистрали “.

По всяка възможност огромните компании ще апелират решението за избор на реализатори, тъй че ремонтите на тунелите ще се забавят и няма да стартират при започване на лятото, за наслада на водачите.
Коя е „ ОРС – Инфраструктура “?
„ ОРС “ е учредена през 2008 година, като главната активност на сдружението е мостово строителство. Според информация в уеб страницата на КСБ компанията е изпълнила няколко огромни плана по Оперативна програма „ Транспорт “. Управител е Огнян Христов Павлов. Към 2019 година компанията има 192 чиновници. Оборота на компанията за 2019 година е в размер на 29.5 млн. лева, което е с 63% повече от миналата година. Печалбата за 2019 година е 2.5 млн. лева

От отчет на Сметната палата от 2021 година излиза наяве, че „ ОРС “ е една от фирмите, която поддържа пътища, предоставени на държавното „ Автомагистрали “. По това време като контрагент на сдружението „ ОРС “ е имала 4 контракта на обща стойност съвсем 43 млн. лева.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР