Агенция Пътна инфраструктура е изхарчила незаконно 118 млн. лева за

...
Агенция Пътна инфраструктура е изхарчила незаконно 118 млн. лева за
Коментари Харесай

118 млн. лв. за толсистемата са изхарчени незаконно

Агенция " Пътна инфраструктура " е изхарчила нелегално 118 млн. лв. за толсистемата, демонстрира инспекция на Сметната палата. пътното ведомство е избрало процедура " договаряне без авансово съобщение ", с цел да изхарчи крупната сума.

Предметът на поръчката е " Проактивен мониторинг, експлоатационна поддръжка за взаимоотношението сред програмните и апаратните запаси и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за прилагане на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса над 3,5 т (тол) и на база време за леки коли с обща механически позволена оптималната маса до 3,5 т. (електронна винетка) ".

От Сметната палата са установили, че определената процедура изключва на процедура конкуренцията при избор на компания в прорез с опциите. Според АПИ поръчката е предоставена посредством договаряне, тъй като друга компания с изключение на определената не може да я извърши. Това обаче не е било напълно по този начин. В отчета на държавния инспектор написа, че " толсистемата е проектирана и основана като програмен продукт с отворен код и на възложителя АПИ са предадени изходният програмен код и техническата документи ". Така на процедура всяка компания с сходен опит може да извърши поръчката, а освен една.

Освен неправилната процедура има и второ нарушаване при пресмятане на цената на поръчката, споделят от Сметната палата.

" Не може да бъде открит с задоволителна степен на сигурност и методът на пресмятане на прогнозната стойност - близо 118 млн. лева, и определянето на прогнозните единични цени и количества действия ", пишат инспекторите.

Проверката за толтаксите беше предоставена на Сметната палата от Народното събрание в края на 2020 година. При одита са били тествани общо пет процедури за възлагане на публични поръчки.

Ето и цялото известие за резултатите от инспекцията:

Възлагането на действия на стойност близо 118 млн. лева без Данък добавена стойност от Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) посредством процедурата „ договаряне без авансово съобщение “ не е законосъобразно. Предметът на поръчката е „ Проактивен мониторинг, експлоатационна поддръжка за взаимоотношението сред програмните и апаратните запаси и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за прилагане на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса над 3,5 т (тол) и на база време за леки коли с обща механически позволена оптималната маса до 3,5 т. (електронна винетка) “.

Чрез избора на тази процедура АПИ разпорежда дейностите на съответна компания с аргумента, че тя няма конкуренция за осъществяване на тази социална поръчка заради механически аргументи. Мотивът е, че въпросната компания е построила тол системата по предишен контракт с АПИ. Сметната палата е открила, че тол системата е проектирана и основана като програмен продукт с отворен код и на възложителя – АПИ, са предадени изходният програмен код и техническата документи. Поради това изводът на Сметната палата е, че няма съображение по справедливи механически аргументи да се одобри, че същата компания е без конкуренция като реализатор на действия за мониторинг и поддръжката на тол системата и не е закономерен изборът на процедурата за възлагането на публичната поръчка. Не може да бъде открит с задоволителна степен на сигурност и методът на пресмятане на прогнозната стойност - близо 118 млн. лева, и определянето на прогнозните единични цени и количества действия.

Тези дейности на АПИ в нарушаване на Закон за обществените поръчки са открити от Сметната палата при осъществения одит за сходство при сключването и осъществяването на договорите за публични поръчки на АПИ по отношение на проектирането, построяването и употребата на електронна система за събиране на такси за прилагане на републиканска пътна мрежа за интервала от началото на проектирането на системата до края на 2020 година

Одитът бе предоставен на Сметната палата с Решение на 44-то Народно заседание от 18.12.2020 година След приемането на окончателния одитен отчет от институцията, той навреме бе импортиран в Народното събрание.

При одита Сметната палата е проверила 5 процедури на възлагане на публични поръчки по реда на Закон за обществените поръчки. Не е тествана процедурата за възлагане на проектирането и построяването на електронната система за събиране на такси за прилагане на републиканската пътна мрежа - възлагането на този контракт е отвън обсега на одита на Сметната палата, защото е бил тестван от Агенцията за държавна финансова ревизия по прокурорско разпореждане на Софийска градска прокуратура.

Нито една от тестваните от Сметната палата процедури не е включена в план-графика на публичните поръчки на АПИ за съответната година, а с тях се ангажира забележителен финансов запас на възложителя. Това се отнася и за посочената нагоре процедура „ договаряне без съобщение “, при която в нарушаване на Закон за обществените поръчки и е подписан значителен по стойност контракт.

Проверено е възлагането посредством директно договаряне и сключването на 4 контракта за правни услуги, като три от тях са подписани и изпълнени от една частна компания.

Европейски Съюз има наложителни нормативни условия в региона на европейските услуги за електронно събиране на такси. Сметната палата е дала рекомендация да се направи разбор дали националното законодателство в тази област подхожда на актовете на Европейски Съюз. Тази нужда е открита по време на одита. Констатирано е, че по един от договорите за правни услуги АПИ е упълномощила на частната компания да изготви плановете на националните законови и подзаконови нормативни актове в региона на електронното събиране на тол такси. За тази правна услуга е контрактувано АПИ да заплати 20% от възнаграждението на компанията след обнародването на тези актове в Държавен вестник.

Проверени са също подписани 12 контракта с непосредствено възлагане на физически лица, свързани с действия по построяването и употребата на електронна система за събиране на такси за прилагане на републиканска пътна мрежа и с разяснителни акции при стартирането на електронната система за събиране на такси за прилагане на републиканската пътна мрежа.

При извършените контракти са открити основни несъответствия с правната рамка: липсват данни по какви критерии са избрани участниците, поканени за присъединяване в договарянето; в претекстовете за провеждането на една процедура не е посочена подробна аргументация за неналичието на административен капацитет; при четири публични поръчки, в профила на купувача е оповестено единствено ценовото предложение на определения участник за реализатор, не е оповестено техническото предложение, което е неразделна част от офертата и приложение към контракт за социална поръчка.

Не е сбъднат съответен мониторинг за осъществяването на подписаните контракти след извършени процедури посредством директно договаряне и непосредствено предоставените контракти на физически лица. Допуснати са основни несъответствия с правната рамка, вътрешните правила и договорите. При някои от договорите с физическите лица предметът е уречен без да са конкретизирани обособените действия, които следва да обгръща осъществяването. При отчитане на осъществената работа от изпълнителите са посочени действия, които не са част от предмета на договорите.

Съгласно решение на Сметната палата и на съображение член 51, алинея 1 и член 57, алинея 1 от ЗСП, одитният отчет в частта му за откритите нарушавания на процедурите в региона на публичните поръчки се изпраща на изпълнителния шеф на Агенцията по публични поръчки, а в частта за нарушаванията на Правилника за използване на Закона за публичните поръчки - на шефа на Агенцията за държавна финансова ревизия.

Одитният отчет е изпратен и на ръководителя на УС на АПИ и министъра на районното развиване и благоустройството.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР