Агент на ДАНС, издал как действа агенцията се изправя пред

...
Агент на ДАНС, издал как действа агенцията се изправя пред
Коментари Харесай

Служител на ДАНС, издал методите ѝ, отива на съд

Агент на ДАНС, издал по какъв начин работи организацията се изправя пред съда. Антикорупционното звено на прокуратурата е внесло в съда обвинителен акт против него и негов сътрудник, който му дал оръжието си без позволение, заяви пресцентърът на държавното обвиняване.

Първоначално следствието е почнало след сигнал от организацията за това, че Евгени Иванов като настоящ чиновник е измамил непознати жители, че ще получат позволение за непрекъснато престояване в България, съумял е да обезпечи подправени документи на чужденците.

Той е предаден на съд за четири закононарушения – машинация в огромни размери, документно закононарушение, издаване на държавна загадка и придобиване и държане на огнестрелно оръжие и муниции без позволение. Колегата му Петър Спасов ще дава отговор пред съда, тъй като е дал револвера си на Иванов без да има позволение за това.

Срещу общата стойност от 39 180.77 лева Иванов заблудил Р. А., че ще спомага на двама непознати жители да получат позволение за непрекъснато престояване в България, оповестява прокуратурата. Заблудил Р. А. и, че ще окаже подпомагане на различен чужденец за ускорение на процедурата по приемане на позволение за дълготрайно престояване, а за други двама непознати жители го е заблудил, че към този момент е оказал подпомагане за насрочване на по-ранна дата за изявленията в Министерство на правораздаването по техни молби за придобиване на българско поданство.

Иванов ще дава отговор пред съда и за това, че на неустановени дати в интервала 17 май – 18 юли 2016 година в съучастничество като подстрекател и помощник с незнаен причинител, съзнателно го склонил и улеснил да преправи публични документи - персонални карти, издадени на името на български жители в карти на непрекъснато пребиваващи в България чужденци. На документите бил притурен тип, че са издадени на имената на двамата непознати жители.

В хода следствие са събрани доказателства и за това, че в интервала април – август 2016 година сътрудникът на ДАНС е разгласил държавна загадка.

Той дал информация на разпитан по делото очевидец

за употребявани от организацията начини и средства за оперативно издирвателни и разследващи действия.

Както и информация, че по отношение на съответни лица са употребявани специфични разследващи средства и информация за хора, обвинени в осъществяване на подривна, терористична и други незаконна активност против сигурността на страната.

При претършуване в кабинетът му в постройката на ДАНС са открити и конфискувани един револвер " Heckler&Koch " и 286 патрони, друг диаметър. Иванов е нямал позволение за тях, аргументират се от прокуратурата.

Според проверяващите Иванов е придобил револвера от сътрудника си – обвинения Петър Спасов, който не е имал позволение да дава оръжието си. По тази причина и Спасов е притеглен към наказателна отговорност.

Към момента Иванов е под домакински арест, оповестява още държавното обвиняване.

Предстои Софийски градски съд да насрочи разглеждането на делото.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР