Агар-агар или само агар представлява желиращ агент – полизарид, който

...
Агар-агар или само агар представлява желиращ агент – полизарид, който
Коментари Харесай

Агар-агар

Агар-агар или единствено агар съставлява желиращ сътрудник – полизарид, който се добива от няколко типа червени водорасли. Това е примес на полизахаридите агаропектин и агароза от водораслите Gelidium, Gracilaria, Geranium и други, които порастват в Тихия океан и Бяло море.

В превод от малайски агар-агар значи водорасли. Агар-агар и неговите свойства са познати в Азия от стотици години. Поради ред аргументи обаче, агар-агар стига до Европа чак в края на 19 век и даже тогава не съумява да набере нужната мощ и скорост, с цел да стане известен.

Избор и предпазване на агар-агар

Агар-агар може да се закупи от профилирани и някои биомагазини. Цената му варира, само че едно пакетче 30 г коства към 9 лева След отваряне на пакетчето, съхранявайте желиращия сътрудник в ледник, заради заплахата от повреждане.

 Желиран крем

Агар-агар в кулинарията

Агар-агар е стабилизатор, който се употребява за поддържането на вискозитета и консистенцията на продукта. Това е добавка, която е позволена за приложимост във всички страни по света, също така е приета за най-силно желиращото вещество измежду познатите досега чисти колоиди. Температурата на размразяване на агар-агар е към 80 градуса. Геловете, които съдържат агар-агар в състава си, резервират вкусовите качества и аромата на главните артикули.

Агар-агар няма усет, цвят и аромат. Използва се в хранително-вкусовата индустрия за произвеждане на желирани артикули. Изключително необятно приложение намира при изработката на разнообразни мармалади, желирани меса и пудинги, сладолед и бонбони, млечни артикули /кисели млека и сирена/, желирани кремове в сладкарството. В хранителната индустрия агар-агар е прочут като добавка Е406.

Използването на агар-агар не е комплицирано. Разтваря се в студена или гореща вода. Самото киснене лишава няколко минути. Количественото съответствие вода и агар-агар би трябвало да е упоменато на опаковката. Ако не е разказано, се употребяват 0.9 г към 100 мл вода. Слага се да кипне, след което се оставя да къкри 5 минути, в случай че е на прахуляк или 10-15 минути, в случай че е под формата на снежинки.

Това се прави, с цел да се разтворят дейните субстанции. Може да се добави както към затоплени смеси, само че и да се ползва към такива на стайна температура. Когато сместа изстине, агар-агар би трябвало да е стегнал.

Агар-агар е съвършен артикул за глазиране. Може да се употребява в кремове, като размени използването на яйца.

 Желиран език

Разлика сред агар-агар и желатин

За разлика от желатин, агар-агар умерено може да се употребява от вегетарианци, вегани или хора на специфична диета, тъй като се извлича от водорасли. Агар-агар стяга по-силно и бързо от желатина. Готов е сега, когато сместа е изстинала и е 10 пъти по ефикасен от желатина.

Не е належащо да се поставя в ледник. Агар-агар стяга даже при стайна температура. Стои под формата на желе даже при повишение на температурата. Това дава невероятното преимущество да се сервират и топли ястия. Топи се при 80 градуса.

Агар-агар гелът е термообратим, което значи, че може да се кипне, да се остави да втвърди и след това отново да се кипне без проблем. Дава чувство за задоволеност, тъй като след усвояване размерът му се уголемява.

Количеството на агар-агар на прахуляк и това на желатина не са взаимозаменяеми. Разликата е в съотношението кръвоспиращ сътрудник и вода/течност. С еднообразно количество желатин/агар-агар се реализира друго стягане, само че желиращо предимство има агар-агар.

Смеси с агар-агар не трябва да се слагат в съдове, в които има олио или друга лой, тъй като това ще попречи на процеса на стягане. Именно по същата причина не трябва да се употребява фолио.

 Желирани плодове

При приложимост на агар-агар в смеси с кисели плодове /като ягоди и цитруси/ е желателно да се употребява по-голямо количество, с цел да се реализира по-добър резултат.

Ензимите в киви и ананас, пресните смокини, манго, папая и прасковите нарушават желиращите свойства на агар-агар. Затова се предлага термична обработка преди прибавянето им. Други артикули, които въздействат на желирането са шоколад и спанак.

Ползи от агар-агар

Смята се, че този желиращ сътрудник спомага за понижаване равнищата на неприятния холестерол, няма калории и пречиства организма, а в състава му влизат към 80% фибри. Спомага процесите на храносмилане като защищава чревния мукус и въздейства позитивно при констипация, тъй като е лаксативен сътрудник.

Агар-агар е потребен източник за соли и минерали за човешкия организъм. Вярва се, че агарът освобождава тялото от токсините и нездравословните натрупвания, възстановява работата на черния дроб и оказва помощ за обмяната на веществата.

Няма избрана оптимално позволена доза за приложимост. В някои страни Е406 е позволен и за приложимост в бебешките и лечебни храни.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР