Африканският съюз отстранява Нигер заради военен преврат

...
Адис Абеба (AFP) – Африканският съюз заяви във вторник, че
Коментари Харесай

Адис Абеба (AFP) – Африканският съюз заяви във вторник, че е суспендирал Нигер до възстановяване на гражданското управление в страната и ще оцени последиците от всяка въоръжена намеса в размирната нация Сахел.

Съветът за мир и сигурност „изисква от Комисията на АС да направи оценка на икономическите, социалните последици и последиците за сигурността от разполагането на резервни сили в Нигер и да докладва обратно на Съвета“, каза блокът след силни различия по въпроса.

Армейски офицери свалиха президента Мохамед Базум на 26 юли, което накара западноафриканския регионален блок ECOWAS да заплаши да използва сила, за да го върне на поста.

ECOWAS – Икономическата общност на западноафриканските държави – се съгласи да активира режим на готовност сила" като последно средство за възстановяване на демокрацията в Нигер.

Той заяви, че е готов да действа, въпреки че продължава да се надява за дипломатическо решение.

АС миналата седмица проведе среща относно кризата срещу на фона на различни възгледи в рамките на блока относно всякаква военна намеса.

Превратът засили международните тревоги за Сахел, който е изправен пред нарастващи джихадистки бунтове, свързани с Ал-Кайда и групировката Ислямска държава.

Нигер е четвъртата нация в Западна Африка от 2020 г., за да претърпят преврат след Буркина Фасо, Гвинея и Мали.

Хунтите в Буркина Фасо и Мали заявиха, че всяка военна намеса в техния съсед ще се счита за „обявяване на война“ срещу техните страни.

Превратът е петият в историята на Нигер, откакто бедната държава без излаз на море получи независимост от Франция през 1960 г.

Изборите на Базум през 2021 г. бяха забележителност, която отвори пътя към първия мирен преход на властта в страната.

Той е държан със семейството си в официалната резиденция на президента след преврата, с нарастваща международна загриженост относно условията му в ареста.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР