Африканският съюз отхвърля предложението на Путин за зърно и призовава

...
Африканският съюз отхвърля предложението на Путин за зърно и призовава
Коментари Харесай

Африканският съюз отхвърли предложението на Путин за зърнената сделка

Африканският съюз отхвърля предлагането на Путин за зърно и приканва за преустановяване на огъня в Украйна, заяви " TVP World ".


Председателят на Африканския съюз Азали Асумани изрази мнение, че предложенията на Владимир Путин за даване на зърно на Африка са несъответстващи, и също така акцентира нуждата от преустановяване на огъня в Украйна.

В заключителната тирада на руско-африканската среща на високо ниво в Санкт Петербург той сподели също, че Путин е посочил подготвеност да договаря с Украйна и че в този момент е належащо да бъде уверена " другата страна ".

Миналата седмица, откакто отхвърли да удължи действието на Черноморската зърнена самодейност, която позволяваше на Украйна безвредно да изнася зърно от морските си пристанища макар продължаващата война, Путин осведоми африканските водачи, че Русия е подготвена да даде на Африка зърно, част от което с безвъзмездна доставка.

Това решение, както и последвалите бомбардировки от страна на Русия на украинските уреди и хранилища за експорт на зърно, доведоха до внезапно повишаване на цената му в международен мащаб.

" Президентът на Русия сподели, че е подготвен да ни помогне в региона на доставките на зърно ", сподели Асумани. " Да, това е значимо, само че може да не е изцяло задоволително. Трябва да реализираме преустановяване на огъня. "

" Владимир Путин ни сподели, че е подготвен да води разговор и да откри решение ", добави той. " Сега би трябвало да убедим и другата страна. "

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли концепцията за преустановяване на огъня в този момент, което би оставило Русия да управлява близо една пета от страната му и би дало на силите ѝ време да се прегрупират след 17-те размирни месеца на бойни дейности


Компенсация за вредите от колониализма

Русия и африканските страни се договориха да си сътрудничат в търсенето на обезщетения за вредите, породени от колониализма, и да се стремят към връщане на културни артефакти, се споделя в заключителната декларация от срещата на върха Русия-Африка, оповестена на уеб страницата на Кремъл.

Страните се споразумяха " да допринесат за завършването на процеса на деколонизация на Африка и да търсят обезщетения за икономическите и филантропичните вреди, нанесени на африканските страни вследствие на колониалната политика, в това число реставрация на културните артефакти, отнети в процеса на колониалния обир ", се споделя в декларацията.

Путин съобщи по време на срещата, че " Русия е отписала задължения на африкански страни на стойност 23 милиарда $ ".

Руският президент добави, че 90% от задълженията на африканските страни са уредени без повече " директни " задължения, като означи, че вниманието на Русия към Африка непрекъснато нараства, което се вижда от проектите за увеличение на дипломатическото наличие.

„ Това е действителна практическа стъпка за доста активизиране на работата с африканските страни в политическата, бизнес, филантропичната, културната и туристическата сфера “, акцентира той.

" Москва също по този начин поддържа по-нататъшното посланичество на африканските страни в Съвета за сигурност и други структури на Организация на обединените нации ", заключи Путин. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР