Африканска среща на върха за климата: Възможност за деколонизиране на енергията на Африка

...
Африкански и международни лидери ще присъстват на африканската среща на
Коментари Харесай

Африкански и международни лидери ще присъстват на африканската среща на върха за климата от 4 до 6 септември в Найроби, Кения. Те ще обсъдят единната позиция на Африка относно климатичната криза преди COP28, глобалните преговори за климата, през декември и ще разработят Декларацията от Найроби за зелен растеж, план за прехода на Африка към зелена енергия.

Президентът на COP28 Султан Ал Джабер, който е главен изпълнителен директор на държавната Abu Dhabi National Oil Co (ADNOC), също ще присъства.

Данните на Oil Change International показват, че ръстът в производството на нефт и газ в Обединените арабски емирства е готов да бъде сред най-големите в света през следващите няколко години и се очаква ADNOC да отбележи втория по големина ръст сред компаниите за изкопаеми горива. Поради това всички погледи ще бъдат насочени към Ал Джабер, за да се гарантира, че той ще остави настрана краткосрочните интереси на нефтената и газовата индустрия и ще извърши трансформиращи действия на COP28, както е обещано.

За нас това означава справедлив и справедлив енергиен преход за Африка, постепенно премахване на всички изкопаеми горива и прекратяване на експлоатацията на нашата земя, ресурси и общности от страните от Глобалния Север.

Тази година организациите на африканското гражданско общество изпратиха писма до изпълнителните директори на BP, Chevron, Exxon и Shell, наред с други, предупреждавайки тези компании да не инвестират в сондажните дейности на Reconnaissance Energy Africa (ReconAfrica) в басейна на Окаванго в Намибия и Ботсвана.

Прогнозите на ReconAfrica за 120 милиарда барела възстановим петрол може да произведат „въглеродна гигабомба“ от 51,6 гигатона емисии на въглероден диоксид, еквивалентни на една шеста от оставащия въглероден бюджет в света – количество, което просто не можем да си позволим да извлечем. Сондажните операции вече предизвикаха значителни правни, социални и екологични проблеми, включително унищожаване на гори и култури и риск от унищожаване на една от най-богатите горещи точки на биоразнообразие на земята. Горещите точки на биоразнообразието поддържат поминъка и критичните екосистеми. Добивът в тези горещи точки застрашава поминъка и оцеляването на видовете на целия континент.

Големите нови газови планове на BP в Западна Африка представляват заплахи за климата и биоразнообразието в Сенегал, а доходоносните договори с ENI, ExxonMobil, BP, Shell и Total заплашват Мозамбик.

Лидерите на Африка трябва да внимават, че нашите общности не могат да рискуват повторение на опустошението, което индустрията за изкопаеми горива донесе на делтата на Нигер. Неоколониалният модел за извличане и експлоатация на ресурсите на Африка на всяка цена трябва да спре.

Африканската среща на върха за климата трябва да бъде възможност да се начертае посоката на континента към справедливо и устойчиво бъдеще, което защитава нашите хора и общности, и да се подготви координиран фронт от африканските лидери, за да призове за бързо и справедливо премахване на всички изкопаеми горива на COP28.

И все пак изглежда, че дневният ред на срещата е бил отвлечен. Фокусът е върху насърчаването на изкопаеми горива вместо решения за чиста енергия и въглеродни кредити вместо справедлив преход към възобновяеми енергийни източници. Стремежът към изкопаеми горива ще продължи да позволява на страните от Глобалния север да експлоатират ресурсите на нашия континент и да застрашат нашето бъдеще.

Повече от 500 организации на гражданското общество отправиха спешен призив за пренасочване на фокуса на срещата на високо равнище за климата в Африка от глобалния север и корпоративните интереси към един от африканските приоритети, като справедливо и справедливо постепенно спиране на всички нови проекти за изкопаеми горива.

Всеки нов проект за изкопаеми горива е несъвместим с подходящо за живот бъдеще. Според Международната агенция по енергетика спазването на границата на затопляне от 1,5C и осигуряването на подходящо за живот бъдеще означава, че не може да има нови въглища, нефт или газ.

Мит е, че изкопаемите горива подпомагат развитието. Изкопаемите горива не се равняват нито на достъп до енергия, нито на работни места или печалба. Ресурсите и печалбите от добива на изкопаеми горива в Африка винаги са били изнасяни в най-богатите страни, оставяйки на нашите общности нищо друго освен замърсяване, увеличено неравенство, ерозирани правителства и нарастваща милитаризация.

Африка – континентът, който страда най-тежко от климатичната криза, но има най-висок потенциал за възобновяема енергия – не се нуждае от нови изкопаеми горива или фалшиви и недоказани технологии, които позволяват на богатите страни да продължат да изгарят изкопаеми горива. Африканските лидери трябва да се вслушат в африканския народ, който иска справедлив преход към 100 процента възобновяема енергия.

Тъй като 600 милиона африканци нямат достъп до чиста, модерна енергия, ние казваме, че увеличаването на евтината, децентрализирана, възобновяема енергия е най-бързият и най-добрият начин да се сложи край на енергийното изключване и да се посрещнат нуждите на хората в Африка.

Преминаването към възобновяема енергия и постепенното премахване на зависимостта от изкопаеми горива трайно ще намалят рязко нарастващите разходи за енергия и ще повишат енергийната сигурност. Възобновяемите технологии са по-достъпни, могат да бъдат мащабирани по-бързо и не внасят допълнителна нестабилност чрез увеличени щети от климата, фискална нестабилност и рискове от блокирани активи, тъй като световното търсене на газ намалява. Те също така могат да бъдат ръководени от общността и собственост и могат да достигнат по-добре до селските общности.

Това е единственият ефективен път за постигане на по-сигурно и проспериращо бъдеще – за Африка и света. Докато африканските лидери се събират на Африканската среща на високо равнище за климата и се насочват към разговорите на COP28 в Дубай, те трябва да действат с почтеността и лидерството, необходими за осигуряване на устойчиво бъдеще, захранвано от чиста енергия.

Възгледите, изразени в тази статия, са собствени на авторите и не отразяват непременно редакционната позиция на Al Jazeera.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР