Африка излиза от пандемичната фаза на COVID-19 и се придвижва

...
Африка излиза от пандемичната фаза на COVID-19 и се придвижва
Коментари Харесай

СЗО: Африка излиза от пандемичната фаза на COVID-19

Африка излиза от пандемичната фаза на COVID-19 и се придвижва към обстановка, при която ще ръководи вируса в дълготраен проект, сподели ръководителят на Световната здравна организация на континента.

„ Вярвам, че прекосяваме етапа на пандемията и в този момент ще би трябвало да управляваме наличието на този вирус в дълготраен проект “, сподели районната директорка доктор Матшидисо Моети на брифинг през вчерашния ден, представен от „ Ал Джазира “.

„ Пандемията минава в друга фаза… Ние считаме, че в този момент се движим, изключително с упованието имунизацията да се усили, към нещо, което може да се трансформира във тип ендемичен живот с вируса “, разясни тя. „ През последните две години африканският континент стана по-умен, по-бързо и по-добър в реагирането на всеки нов скок на случаи на COVID-19 “, добави докторката.

Този оптимизъм обаче контрастира с предизвестията на генералния шеф на СЗО, Тедрос Гебрейесус, който неведнъж споделяше, че пандемията не е завършила и че е преждевременно страните да мислят, че краят може да идва.

„ Където и да живеете, Коронавирус не е завършил за нас “, сподели по-рано през седмицата той. Освен това предизвести, че са евентуални нови разновидности на ковид и те биха могли да анулират постигнатия до момента прогрес, като популацията на Африка е измежду най-застрашените.

Според Световната банка пандемията от COVID-19 се счита, че е тласнала в последна беднотия до 40 млн. души в Африка и всеки месец закъснение на премахването на ограничаващите ограничения се пресмята, че коства 13,8 милиарда $ изгубен БВП, сподели Моети.

Само 11% от възрастното население на Африка е имунизирано, макар че континентът е получил над 670 млн. дози ваксина, добави тя. По думите ѝ до момента в който доста страни обмислят бустерни дози, 85% от африканците към момента не са с сложена най-малко първа игла.

Моети добави, че 54-те страни в Африка би трябвало да приложат поуките, извлечени от предходните талази на вируса, с цел да се оправят с вероятни бъдещи талази или разновидности. „ Когато преминем към идната така наречен контролна фаза на COVID-19 или живеене с COVID-19, потенциалът на страните да понижават и управляват случаите на инфекции ще бъде основен “, предвижда районната директорка.

Според нея континентът би трябвало да поддържа политическата воля и поддръжка за локалното произвеждане на ваксини, лечебни медикаменти и диагностични принадлежности.

Директорът на Африканските центрове за надзор и предварителна защита на болесттите сподели, че напъните за създаване на потенциал за произвеждане на ваксини против ковид не са предопределени да отговорят на потребностите за тази година, а са дълготрайни, като все още има към 10 страни, ангажирани в процеса на произвеждане на ваксини или планиращи сходен ход.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР