Африка е континентът, в който урбанизацията расте с най-големи темпове.

...
Африка е континентът, в който урбанизацията расте с най-големи темпове.
Коментари Харесай

Как една африканска столица ще преврне 80% от боклука си в електричество

Африка е континентът, в който урбанизацията пораства с най-големи темпове. Но до момента в който животът в градовете оказва помощ на милиони да избягат от бедността, това основава един нов огромен проблем - възходящия размер на отпадъците. Предприемач от Етиопия обаче има проект по какъв начин да позволи тази рецесия с построяването на първият в Африка цех за преправка на отпадъци за произвеждане на електрическа енергия.

Самуел Елемайеху, който е приключил инженерни науки в Станфорд и е развивал бизнес в Силиконовата котловина, твърди, че фабриката ще доставя 30% от нужния на столицата Адис Абаба ток, като преработва 80 на 100 от отпадъците на семействата там или 1400 тона такива.

В плана ще бъдат вложени 120 милиона $, като той ще бъде сбъднат взаимно с китайската компания CNEEC, държавното управление в Етиопия и други интернационалните сдружения.

" Ние ще превърнем един от най-големите обществени проблеми на Африка - ръководството на отпадъците, в източник на ново благосъстояние ", показват от компанията на Елемайеху Cambradge Industries.

В момента боклукът на Адис Абеба се изхвърля на едно голямо и непрекъснато растящо бунище, покриващо повърхност с размера на 36 футболни терена. Изхвърлените там боклуци замърсяват близко намиращите се реки, а също по този начин от анаероброто им разложение води до изхвърлянето на метан в атмосферата.

Междувременно Етиопия не съумява да навакса с доставката на електрическа енергия на фона на експанзията на стопанската система, която регистрира растеж от над 10% годишно. Новият цех би трябвало да реши двата казуса.

В оборудването боклукът ще бъде изгарян на температура от над 1800 градуса по Целзий, като това ще докара до производството на 185 милиона киловатчаса електрическа енергия годишно.

Изграждането на фабриката е част от по-мащабен план на Етиопия за повишение на стандарта на живот в страната посредством ограничение на нездравословните излъчвания и построяването на зелена стопанска система.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР