АЕЦ КозлодуйКомисията по енергетиката в парламента възложи на Министерски съвет

...
АЕЦ КозлодуйКомисията по енергетиката в парламента възложи на Министерски съвет
Коментари Харесай

Преговаряме със САЩ за нова мощност в АЕЦ „Козлодуй“

АЕЦ „ Козлодуй ”
Комисията по енергетиката в Народното събрание разпореди на Министерски съвет да организира договаряния с държавното управление на Съединени американски щати за подписване на съглашение за създаване на нова нуклеарна мощ в АЕЦ „ Козлодуй “ с технологията АP1000 (блок 7 на АЕЦ „ Козлодуй “).

Според решението на комисията Министерски съвет посредством министъра на енергетиката в период до 1 март 2023 година би трябвало да предприеме всички нужни дейности за създаване на енергиен обект – нуклеарна централа за одобрената от Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) Площадка номер 2 – блок 7 на АЕЦ „ Козлодуй “.

Кабинетът би трябвало да предприеме и всички нужни дейности за започване на лицензионна процедура, както и такава по Оценка на въздействието върху околната среда, за създаване на втори еднакъв блок на одобрената от АЯР площадка (блок 8 на АЕЦ „ Козлодуй “).

Министерски съвет би трябвало вземе и решение за оповестяване на енергийния обект – нуклеарна централа, за „ обект с национално значение “.

Според служебния министър на енергетиката Росен Христов България има потребност да построи четири нови нуклеарни реактора – два в АЕЦ „ Белене “ и два на площадката в АЕЦ „ Козлодуй “ (7-ми и 8-ми блок). Това предложение ще бъде публично показано през идната седмица, когато Министерството на енергетиката ще новата Енергийна тактика.

Христов счита, че страната ни би трябвало да се стреми към това, да разполага с 4 000 мегавата нуклеарни мощности, а за задачата би трябвало да се договаря с всички водещи компании като „ Уестингхаус, „ Фраматом “ и Е Де Еф (EDF), а освен с държавното управление на Съединени американски щати.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР