АЕЦ Белене да бъде изградена като общ балкански проект. Идеята

...
АЕЦ Белене да бъде изградена като общ балкански проект. Идеята
Коментари Харесай

АЕЦ Белене да се изгради като общ балкански проект, предложи Борисов


АЕЦ " Белене " да бъде построена като общ балкански план. Идеята стартира министър председателят Бойко Борисов в Лондон, където взе участие в Инвестиционен конгрес за Западните Балкани, проведен от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР). В конференцията вземат участие и водачите на всички страни от района, съобщи БГНЕС.

По време на конференцията дружно с сътрудниците си Ана Бърнабич, Душко Маркович, Еди Рама, Зоран Заев, Рамуш Харадинай и председателстващият председателството на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, Борисов съобщи, че балканските водачи могат да вземат участие дружно в построяването на нуклеарната мощ у нас. Според него всички страни от Балканите могат да се включат и да се свържат електропреносните системи, за което да се търси финансиране от Европейския съюз.

" Дали не бихме могли да помислим за общо финансиране, един балкански план за електропреносната ни система. Днес ми пристигна концепция, че това би било отлично решение за АЕЦ „ Белене “. „ АЕЦ Белене с европейско финансиране, с акционери всички нас, можем да го преговорим”, сподели Борисов. „ Имаме 2 платени нови нуклеарни реактори за 2200 мегавата, платили сме ги и стоят в кашони “, сподели още Борисов. Според него въз основата на оборудванията, които притежаваме, може да се направи капиталов план с акционерно присъединяване на всички страни.

Премиерът съобщи, че фактически може да реализираме диверсификация на Балканите. Хората на Балканите ще ни повярват, когато ни видят с булдозерите, че почваме да строим. Ние сме си дали сметка, че с войни и с доказване кой е по-силен, нищо не е реализирано и сме най-бедните. Затова същински съм благополучен, че сме дружно тук, съобщи още Борисов. По-добре да се дадат пари за инфраструктура, за рационализация на Балканите, за хората, които живеят на Балканите, тъй като бедността довежда до войни. Така че или финансираме и построяваме едни съвременни Балкани, или започваме да се готвим за войни. Или с Европейски Съюз вадим пари и започваме да строим или започваме да се приготвяме за друго, разяснява Бойко Борисов

Премиерът Борисов организира среща и със заместник-помощник държавния секретар на Съединени американски щати за Европа и Евразия Матю Палмър, пред който показа целите на България за развиване на газовата инфраструктура и реализиране на самостоятелност на страната във връзка с газовите доставки. Борисов подчертава върху построяването на европейския хъб „ Балкан “ и неговото значение за България и за района, оповестиха от държавната осведомителна работа.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР