Адвокатката Клара Добрев, подкрепяща по-близки отношения с Европейския съюз, обеща

...
Адвокатката Клара Добрев, подкрепяща по-близки отношения с Европейския съюз, обеща
Коментари Харесай

Българката Клара Добрев се зарече да победи Орбан

Адвокатката Клара Добрев, подкрепяща по-близки връзки с Европейския съюз, даде обещание да измести Виктор Орбан от премиерския пост в Унгария, откакто завоюва първия тур на първичните избори на опозицията, които ще дефинират неговия противник на парламентарните избори следващата година, съобщи Ройтерс.

Добрев победи на първия тур, изпреварвайки левия кмет на Будапеща Гергей Карачон, който също води акция с проевропейска стратегия.

Добрев получи 34,8 % от гласовете, а Карачон - 27,3 %. Консервативният претендент Петер Марки-Зай остана трети с 20,4 %.

На парламентарните избори Орбан за първи път, откогато пристигна на власт през 2010 година, ще се изправи против единен фронт от опозиционни партии, включващ също по този начин социалистите, либералите и някогашната крайнодясна, а в този момент десноцентристка партия " Йоббик ".

Според социологическите изследвания националистическата партия ФИДЕС на Орбан и опозиционната коалиция са с изравнени позиции, което поражда изгледи за най-оспорваната изборна конкуренция от над 10 години.

Добрев съобщи на конференция нощес, че е подготвена за втория тур.

" Няма да спрем, до момента в който не победим Виктор Орбан и неговия режим ", сподели тя.

Добрев, която е заместник-председател на Европейския парламент, дава обещание да понижи бедността, да работи за приемане на еврото допустимо най-скоро и да поддържа правата на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ).

Тя е кандидатка на лявата Демократична коалиция, ръководена от някогашния маджарски министър председател Ференц Дюрчан, който е неин брачен партньор.

Дюрчан е персона, предизвикваща мощно разделяне. През 2006 година той призна в изявление, направено на партийна среща и станало публично притежание, че е излъгал за стопанската система, с цел да завоюва парламентарните избори. Дюрчан стана министър-председател през 2004 година като претендент на социалистите и заемаше поста до 2009 година, когато подаде оставка и основа Демократичната коалиция.

Орбан разказва опозицията, изключително Карачон и Добрев, като марионетки на Дюрчан.

Добрев, чийто татко е българин, е родена в София през 1972 година. Тя е внучка на почитан член на унгарската комунистическа партия и е израснала в богат квартал на Будапеща. Има висше обучение по стопанска система и право. Заемала е държавен пост при ръководството на социалистите, от който се отдръпва през 2004 година, когато брачният партньор й става министър председател. През 2019 година е водещ претендент на Демократичната коалиция на изборите за Европейски парламент.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР