Доналд Тръмп предлага начална дата за 2026 г. за процеса за намеса в избори

...
Адвокатите на Доналд Тръмп поискаха в четвъртък дата за съдебен
Коментари Харесай

Адвокатите на Доналд Тръмп поискаха в четвъртък дата за съдебен процес през април 2026 г. по федералните обвинения, че той е заговорничил да отмени изборите през 2020 г. - много след президентските избори следващата година.

Искането идва в момент, когато главният прокурор Джак Смит настоява за започване на делото на 2 януари, едно от четирите наказателни преследвания, пред които е изправен Тръмп в средата на кампанията си за преизбиране в Белия дом.

„Общественият интерес е в правосъдие и справедлив процес, а не бързане към присъда," заявиха адвокатите на бившия президент в своята документация.

Те твърдяха, че обработката на количеството документи по делото ще изисква месеци.

"Ако приемем, че можем да започнем да преглеждаме документите днес, ще трябва да продължим с темп от 99 762 страници на ден, за да завършим първоначалната продукция на правителството до предложената дата за избор на жури", казаха те.

"Това е цялата книга на Толстой "Война и мир", корица за отразяване, 78 пъти на ден, всеки ден, от сега до избора на съдебни заседатели."

Съдия Таня Чуткан трябва да реши датата на процеса на 28 август.

"Предложената от правителството (2 януари) дата на процеса представлява подходящ баланс между правото на обвиняемия да подготви защита и силния интерес на обществото за бърз процес по делото, каза Смит по-рано в съдебна декларация, искайки начало през януари.

Случаят е най-сериозният от четири наказателни разследвания които повдигнаха десетки обвинения в тежки престъпления срещу Тръмп, включително обвинения, че е прикривал тайни плащания на порнозвезда в опит да измами правилата за финансиране на кампанията преди изборите през 2016 г.

Правителството също така обвинява Тръмп в неправилно боравене с десетки класифицирани документи, които е взел от Белия дом, докато напуска поста си, включително военни планове и ядрени тайни, и заговор със своя персонал, за да ги скрие от следователите.

Главният прокурор на Байдън, Мерик Гарланд, назначи Смит за специален съветник във федералните избори дело за конспирация, което му дава единствената отговорност за преследване на решения в опит да избегне действително или очевидно политическо влияние.

Тръмп и неговият екип заклеймиха обвинението като политически пристрастно.

„Сегашната администрация се прицели в основния си политически опонент - - и водещ кандидат в предстоящите президентски избори - с наказателно преследване," казаха неговите адвокати в своето досие в четвъртък.

Датите за два от другите процеси срещу Тръмп, на щатско ниво в Ню Йорк и на федерално ниво във Флорида , вече са настроени да започнат преди гласуването през ноември 2024 г., съответно през март и май.

Дата на процеса по обвиненията му в рекет, свързани с изборите в Грузия, все още не е определена.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР