Адвокатите излязоха преди дни с остра декларация и в готовност

...
Адвокатите излязоха преди дни с остра декларация и в готовност
Коментари Харесай

Валя Гигова: В мига, в който се закрият съдилища в дадено населено място, държавата отсъства като власт



Адвокатите излязоха преди дни с остра декларация и в подготвеност за митинги пред правосъдните покои поради плануваното . Предлага се някои от по-малките районни съдилища да станат част от най-близките огромни.
„ Изработването на модел 4 или окрупняването на съдилищата стана без присъединяване на Висшия адвокатски съвет “, сподели в „ Преди всички “ юрист Валя Гигова, член на УС на Висшия адвокатски съвет.

„ Ние още първоначално изразихме остро противоречие с този модел. Според него ще бъдат закрити на доста огромна част от районните съдилища и ще се извърши смяна на локалната подсъдност , т.е. тези съдилища ще се занимават с искове до 2000 лв..

Тази промяна не е направена при необятно публично разискване и не е коментирана и на локално равнище. В мига, в който се закрият съдилища в обещано обитаемо място, страната отсъства като власт от обитаемото място, това е истината ", акцентира юрист Гигова.

По думите това се е направено на доста места в света, само че там е прекроена правосъдната карта с електронното правораздаване и професионализация на правораздаването.

" И също така в Италия, да вземем за пример, електронното правораздаване е професионално, тъй като електорнната връзка със съда е единствено посредством юристи, а тук желаеме да оставим жителите на електронното правораздаване, като не всеки ще може да се оправи. Затова тази промяна наподобява прекомерно самоцелна ", разясни още специалистът. 

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР