Адвокат Васил Василев и Румен Овчаров в спецсъда. Сн.: БГНЕС

...
Адвокат Васил Василев и Румен Овчаров в спецсъда. Сн.: БГНЕС
Коментари Харесай

Делото срещу Румен Овчаров за Мини Бобов дол се оказа неясно и бе прекратено


Адвокат Васил Василев и Румен Овчаров в спецсъда. Сн.: БГНЕС

Делото за занемареност и длъжностно закононарушение против някогашния вицепремиер и министър на стопанската система и енергетиката в кабинета " Станишев " Румен Овчаров бе прекъснато в сряда и върнато от спецсъда на държавното обвиняване.

Магистратите се съгласиха с възражението на юриста на подсъдимия – Васил Василев, че обвинителният акт страда от голям брой пороци, защото в него не са посочени редица дати, свързани с дейностите на Овчаров и по този начин той не може да провежда обикновено отбраната си.

Той бе упрекнат по отношение на решението му да даде чартърен държавните " Мини Бобов дол " на близка до енергийния необут Христо Ковачки компания. Делото се основава на поръчаната от прокуратурата експертиза, съгласно която по този метод на страната е нанесена вреда от 8.94 милиона лв..

Въпросният контракт е подписан през 2006 година, откакто Овчаров е сменил Съвета на шефовете на " Мини Бобов дол " поради влошените финансови индикатори. Избраното тогава ново управление е предложило три оздравителни проекта за сдружението, които министърът е отхвърлил без претекстове. През пролетта на 2006 година две частни компании са показали интерес към държавните мини, като Овчаров е предпочел едната от тях, без да организира наложителен търг.

Въпреки твърдяната от обвиняването вреда, нанесена на бюджета от някогашния министър, в сряда в спецсъда не се появиха представители нито на " Мини Бобов дол ", нито на енергийното ведомство. Финансовото министерство пък не пожела да предяви искания към подсъдимия, с което страната показва очевидно отвращение да си възвърне възможните загуби, нанесени съгласно прокуратурата от Овчаров.

Обвинението му за длъжностно закононарушение пък бе повдигнато, защото превишил пълномощията си за да набави полза за частната компания " Ораново ", която е получила чартърен мините. Прокуратурата дефинира случая като изключително тежък, като Овчаров може да получи наказване от 3 до 12 година затвор, в случай че обвинителният му акт бъде поправен и издържин в спецсъда.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР