Адвокат и професор от САЩ застреля двама екоактивисти по време

...
Адвокат и професор от САЩ застреля двама екоактивисти по време
Коментари Харесай

Професор уби екоактивисти - блокирали път, по който се движел

Адвокат и професор от Съединени американски щати простреля двама екоактивисти по време на обсада на пътя. 77-годишният Кенет Дарлингтън пътувал по Панамериканската автомагистрала край град Чаме, когато поради митинги се оказало, че не може да продължи. Той извадил револвер и почнал да стреля.

Единият от простреляните умрял на място, а другият в болница в Сан Карлос поради тежки пострадвания.

Извършителят е арестуван от полицията и се намира в ареста, оповестяват локалните медии.

През 2005 година Дарлингтън е задържан след навлизане в апартамент в Панама Сити. Тогава юристът е разследван за хипотетично владеене на бойни оръжия и муниции, само че е освободен под гаранция. Тогава той признава, че има две такива, предава БТВ.

Двете жертви - Диас и Мендоса, са взели участие в митинги против спорен закон за минното дело и дружно с други стачкуващи слагат обсада с автомобилни гуми на Панамериканската автомагистрала.

Екоактивистите упорстват за анулация на закон, който удължава концесията на компанията Minera Panamá с 20 години. Minera Panamá е дъщерно сдружение на канадската компания First Quantum Minerals, която ръководи най-голямата открита медна мина в Централна Америка.

Според бизнес групи пътните блокади са довели до загуби до 80 милиона $ дневно. Училищата в цялата страна остават затворени повече от седмица. Повече от 150 000 лекарски прегледа не могат да бъдат осъществени.

Камиони, пренасящи артикули, както и рейсове с огромен брой мигранти, искащи да стигнат до мексиканско-американската граница, също остават блокирани по пътищата на панамските провинции.

Властите приканват митингите да бъдат прекъснати. Синдикатите на строителните служащи и учителите обаче оповестиха, че пътищата ще останат блокирани, до момента в който договорът с First Quantum не бъде негоден. Очаква се посредством него щатът да получи годишен доход от 375 милиона $. Правителството твърди, че новият контракт – подписан на 20 октомври, предлага по-добри условия от предходния.

Пред 20 дни хиляди панамски жители излизат по улиците на столицата, провинциалните градове и села, с цел да стачкуват против дейностите на националното държавно управление. На места обаче митингите бързо прерастват в вълнения.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР