Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп е готова да

...
Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп е готова да
Коментари Харесай

Помпейо: Готови сме да подновим преговорите със Северна Корея

Администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп е подготвена да възобнови договарянията със Северна Корея.

Това съобщи държавният секретар Майк Помпейо и изрази страдание, че такава среща няма да се състои в коридорите на конференцията по сигурността в Банкок, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки АП и ТАСС. На взаимна конференция с тайландския външен министър Дон Прамудвинай Помпейо съобщи, че той и американският основен договарящ по севернокорейския въпрос са се надявали да се срещнат с почитан севернокорейски представител по време на престоя си в тайландската столица за годишния конгрес на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН). Изглежда обаче, че те няма да получат такава опция в Банкок.

Въпреки това Помпейо изрази оптимизъм, че е допустимо скоро да се състои нов кръг на договаряния. Държавният секретар на Съединени американски щати направи това изказване малко откакто Северна Корея разгласи постигането на прогрес в ракетната си стратегия, отбелязва АП.

Помпейо заяви още, че на срещата си с китайския външен министър Ван И по-рано през днешния ден са разискали и комерсиалните договаряния сред Китай и Съединени американски щати. "Работим по доста посоки ", акцентира държавният секретар на Съединени американски щати. "Бяхме откровени по въпросите, по които желаеме Китай да се държи по друг метод. Беше доста професионална полемика ", увери той. И двете страни желаят възстановяване на връзките сред тях, които се утежниха заради комерсиалната война и американските наказания против китайския телекомуникационен колос Хуавей, както и поради въпроса за Тайван и за Южнокитайско море, напомня Ройтерс.

По-рано Ван И съобщи, че по време на траялата към половин час среща двамата с Помпейо са говорили за способи за възстановяване на двустранните връзки. Китайският външен министър акцентира, че проблеми постоянно може да се появят, само че е значимо представителите на двете страни да ги разискват.

По време на визитата си в Банкок държавният секретар на Съединени американски щати съобщи също, че е призовал съдружниците на Вашингтон в Югоизточна Азия "да продължат да ползват глобите, които оказват помощ на дипломацията със Северна Корея, да се разгласят против потреблението на закани в Южнокитайско море от страна на Пекин, да поддържат доброволното, безвредно и почтено завръщане на рохингите по родните им места и да се опълчват на иранската експанзия ".
Помпейо засегна и тематиката за градежа на китайски язовир по течението на река Меконг, като сподели, че това строителство е довело до рекордно ниски нива на водата, напомня Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР