Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е започнала спешни

...
Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е започнала спешни
Коментари Харесай

Кражба с взлом. Конфискацията на руски активи е планирана за февруари

Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън е почнала незабавни договаряния със съдружниците за потреблението на замразени съветски активи за военна поддръжка на Украйна, оповестява американската преса, базирайки се на източници измежду американски и европейски публични лица.

В отговор на възходящите клюки и приключване на информация за идната конфискация на замразени активи, съветският заместител външен министър Сергей Рябков съобщи, че сходни дейности могат да доведат до преустановяване на дипломатическите връзки сред Москва и Вашингтон.

Те няма да спрат да оказват помощ

За да бъдем почтени, означаваме, че по-голямата част от съветските активи се намират не в Съединените щати, а в Европа, по-точно в два европейски депозитара - Euroclear и Eurostream.

Следователно, следвайки логиката конфискацията на активи да бъде последвана от разкъсване на дипломатическите връзки, те ще би трябвало да бъдат скъсани с всички европейски страни.

Затова, колкото и диво да наподобява на мнозина, в този момент Москва би била заинтригувана Западът да продължи да финансира Украйна с нейните пари.

Това ще ви разреши да спечелите известно време на бойното поле. Ако обстановката там се обясни в някаква посока (особено в интерес на Русия), тогава казусът с активите може да се реши в различен подтекст.

В Русия обаче доста коментатори попаднаха в логически капан, който най-добре се характеризира с формулата

Мнозина повярваха в самонасажданата теза, че Западът е „ изтощен от Украйна “ и няма да й даде повече пари – и тъкмо там ще попадне в клопката.

Западът в действителност се умори да оказва помощ на Украйна, само че това не значи, че е подготвен да спре тази помощ в този момент. Защото главната политическа стратегическа теза остава същата: Западът по политически аргументи не може да разреши Русия изрично да завоюва този спор, а Украйна изрично да загуби.

Така че въпросът не е за прекъсване на помощта, а за смяна на източника на тази помощ. И колкото по-големи са вътрешнополитическите компликации, пред които е изправен Западът при разпределянето на парите си за Украйна, толкоз по-бързо и по-мощно ще набира мощ наклонността, ориентирана към конфискуване на съветски активи. Да ги употребява в името на една и съща стратегическа цел – да попречи на Русия да завоюва боен спор.

Колко е заложено

61 милиарда $ (плюс няколко милиарда за други позиции) бяха поискани от Белия дом като част от спомагателен пакет от бюджетни заеми от 110 милиарда Той е затънал в Конгреса, крайният период за приемане е не по-късно от февруари, за предпочитане през януари.

Европейски Съюз от своя страна разисква отпущането на 50 милиарда евро за четири години плюс към 20 милиарда единствено за военна помощ на Киев. Въпреки че полемиката върви мъчно, има няколко опортюнистични страни, като Унгария. Спешна среща на върха на Европейски Съюз е планувана за началото на февруари, с цел да се реши този проблем.

Но още по-забележителното е, че всички течове по тематиката за идната конфискация на съветски активи също сочат края на февруари (втората годишнина на СВO) като краен период за взимане на решение за конфискация. Очевидно според от резултата от полемиката за разпределението на нашите лични пари. Така че моментът е явен.

За какви съветски суми приказваме? О, впечатляващо. В същото време си коства да забравите неотдавнашните диалози за това, че „ западняците “ не знаят тъкмо местоположението на съветските активи. Това не е по този начин, те знаят всичко прелестно.

Около 260 милиарда евро активи на Централната банка на Руската федерация сега са замразени в страните от Г-7, Европейски Съюз и Австралия. По-голямата част от тях - към 210 милиарда евро, се съхраняват в Европейски Съюз под формата на пари и държавни облигации в евро, долари и други валути. Съединени американски щати замразиха единствено дребна част от съветските държавни активи – към 5 милиарда

Това още един път демонстрира относителната накърнимост на логиката на разсъжденията на заместник-министър Рябков. В Европа по- огромната част от активите - към 191 милиарда евро - се съхраняват в белгийския депозитар Euroclear. Във Франция се съхраняват към 19 милиарда евро.

Първите „ лястовици “, по едно и също време представляващи още и „ черни лебеди “, към този момент дохвърчаха. Така Федералната прокуратура разгласи, че е подала искане до съда за конфискация на съветски активи на стойност над 720 милиона евро. Става дума за средства от Националния разчетен депозитар (НРД). И желаят да го конфискуват, тъй като след попадане под наказания депозитарят се е опитал да трансферира посочената сума в други сметки посредством американска банка.

В същото време германците всъщност се пробват да приложат противоположна мощ на закона /т.е, със задна дата/. НРД попадна под наказания преди влизането в действие на законодателството на Европейски Съюз, съгласно което заобикалянето им или опитът за заобикалянето им се смята за престъпно закононарушение, което води до конфискация на съответните средства. Но в този момент, явно, даже педантичните германци нямат време за сходни „ нелепости “.

Всъщност до неотдавна заобикалянето на рестриктивните мерки беше единственият „ легален метод “ за конфискуване на замразени активи. В 12-ия пакет от наказания на Европейски Съюз конфискацията към този момент е планувана като независима мярка - тъй че, споделят те, това е допустимо. Но използването към момента остава по преценка на обособените страни.

Някои са съвсем подготвени (балти, финландци, германци), други не са напълно подготвени (французи). Оттук и настояването за основаване на обединен общоевропейски механизъм, който да трансферира отговорността на брюкселските служители и върху „ колегиалното решение “.

Как ще отговорим?

Засега реакцията на риторично равнище (ако пренебрегваме опасността за спиране на дипломатическите връзки с Америка) е доста сдържана. Например, отговорът ще бъде „ огледален “. И това е разбираемо. Ситуацията по никакъв начин не е елементарна, само че няма забележим „ огледален отговор “. По простата причина, че в Русия на практика няма суверенни активи на вражески настроени страни.

Всичко, което към този момент е замразено (в сметките вид „ С “) или може да бъде замразено, са активи на физически и юридически лица. Ако в отговор на конфискацията на нейните суверенни активи, Москва стартира да конфискува частни активи, тогава по какъв начин ще гледат на това освен вложители от другарски страни, само че и бизнесмени и компании от вражески страни?

В последна сметка, доста от тях към момента не престават да работят в Русия, от време на време маскирайки присъединяване си в софтуерни и капиталови процеси с някаква фиктивна компания с съветско юридическо лице?

За всеки случай президентът на Русия към този момент подписа укази, които разрешават конфискация и по-късно продажба на активи на европейски енергийни компании на съветски предприемачи.

Кремъл подреди основаването на нови съветски компании, които да придобият дялове в Южно-Руското нефтено и газово находище, което сега е благосъстоятелност на австрийската OMV и немската Wintershall. Два европейски енергийни колоса, и двата от страни, които официално са „ недружелюбни “, дружно имат 60% дял в сондажен обект в ледения Далечен север на Русия.

Логиката на сходни дейности е ясна. По този метод Русия се пробва, в изискванията на наказания против нефтения и газовия бранш и забрани за доставка на основно съоръжение и технологии за изследване и сондиране на петрол, да предотврати деградацията на стратегически значима промишленост.

Това обаче основава и казус - първата насилствена продажба на бизнес на непозната компания в страната. Все още обаче не приказваме за лишаване на безценица - парите от продажбата ще бъдат замразени в Русия.

Преди това датската пивоварна компания Carlsberg беше изправена пред сходна обстановка. Преди това Русия вкара външно ръководство единствено в компании, благосъстоятелност на чужденци. В тази връзка прессекретарят на президента Дмитрий Песков успокоява:

Нещата могат да излязат отвън надзор

Европейски Съюз може да стартира да пояснява обстановката необятно и да се опита да сътвори юридически механизъм, който да разреши замразените съветски активи да бъдат употребявани за обезщетения на западни компании, от които Русия „ открадна бизнеса им “. И както се споделя, Бог към този момент е с нея, с Украйна.

Европейски Съюз вкара нова процедура в 12-ия пакет от наказания: в случай че съветското поделение на европейска компания е било наложително трансферирано в благосъстоятелност или надзор на Руската федерация и то е в листата със наказания, ще бъде допустимо да се изземат активите и акциите му за на компанията майка.

Има съображение да се счита, че в случай че процесът на конфискация бъде стартиран, той може да не спре единствено до суверенните активи. След известно време, сходно на пожар в прерията, той ще се популяризира върху замразени частни съветски активи, обект на наказания. И тогава, откакто изцяло излезнат отвън надзор, всички съветски активи ще са трансферирани просто съгласно правилото на паспорта на притежателя им.

Засега G7 се придвижва към първия стадий от тази кражба с щурм. Както оповестява The Financial Times, Г-7 е постигнала забележителен прогрес към създаването на юридически механизъм, който би разрешил замразените съветски суверенни активи да бъдат употребявани за подкрепяне на Украйна (но, явно, освен на нея). Освен това, сякаш „

Според концепцията, изложена в аналитична записка от Министерството на финансите на Съединени американски щати, изтекла в английски вестник, конфискацията ще се преглежда. Тоест хипотетично може да се приказва освен за Украйна.

Нямаше прецеденти в света за конфискация на суверенни активи след Втората международна война. Дори в тази ситуация с репарациите от Ирак в интерес на Кувейт, това беше, първо, решение на равнище Съвет за сигурност на Организация на обединените нации. И второ, самият Ирак, който загуби войната за Кувейт, се съгласи с това в границите на формулата " нефт против храна ".

„ Санкциониращите “ обаче теоретично могат да се базират (и това явно ще се смята за „ интернационално право “) на резолюция 56/83 на Общото заседание на Организация на обединените нации от 2001 година и спомагателни уточнения на Комисията на Организация на обединените нации по интернационално право.

Тези документи вкарват концепцията за отговорност на страни, които нарушават интернационалното право - Articles on Responsibility of States for International Wrongful Acts (ARSIWA), както и съответните подобаващи ограничения за противопоставяне. Това е по този начин наречената идея за „ самопомощ “ в интернационалното право.

А в Сената на Съединени американски щати има двупартиен законопроект „ За възобновяване на Украйна “, Rebuilding Economic Prosperity and Opportunity for Ukrainians ACT - REPO Act. Той планува предоставяне на пълномощия на президента на Съединени американски щати да конфискува съветски активи, които директно или непряко принадлежат на съветското държавно управление, в това число активи на Централната банка или Руския фонд за директни вложения.

Законът за REPO ще сътвори Фонд за поддръжка на Украйна, основан на съветски суверенни активи в американска пълномощия. Те ще бъдат ръководени от отдел на Държавния департамент - Агенцията за интернационално развиване (USAID), с цел да компенсира Украйна за нанесените вреди.

Целите на потреблението на фонда включват възобновяване на разрушената стопанска система, даване на филантропична помощ на жители на Украйна, както и други, които държавният секретар смята за нужни да бъдат употребявани в полза на Украйна. Законът за REPO планува взаимоотношение със съдружниците на Съединени американски щати по този въпрос под формата на двустранни и многостранни съглашения.

В най-лошия сюжет войната за конфискация може да протече „ беззаконно “ – въз основа на правилото на народност на активите. И тази неразбория ще бъде сложна, в случай че не и невъзможна, за разрешаване без цялостно „ нулиране “ на обстановката. Да кажем, след резултатите от огромна война.

Превод: Европейски Съюз

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР