Администрацията на президента Доналд Тръмп ще забрани на американски граждани

...
Администрацията на президента Доналд Тръмп ще забрани на американски граждани
Коментари Харесай

САЩ забраняват на американци да пътуват в Северна Корея

Администрацията на президента Доналд Тръмп ще забрани на американски жители да посещават Северна Корея, оповестиха американски публични представители, представени от Асошиейтед прес.

Решението идва няколко седмици след гибелта на американския студент Ото Уормбиър, който бе наказан и хвърлен в пандиза в Северна Корея, където изпадна в кома. Властите в комунистическата страна тогава побързаха да го освободят и да го върнат в Съединени американски щати, само че той умря няколко дни след завръщането си в родината, без да се свести.

Цитираните чиновници споделиха през днешния ден, че държавният секретар Рекс Тилърсън е решен да наложи " географска възбрана за пътешестване " за Северна Корея, според която потреблението на американски паспорти за влизане в тази страна ще стане нелегално. Те прибавиха, че ограничаването ще влезе в действие 30 дни откакто известието за възбраната бъде оповестено във Федералния указател. Не е ясно обаче по кое време ще стане това. В оповестения през днешния ден номер на изданието такова известие не се съдържа.

Две туроператорски компании, които провеждат групови визити в Северна Корея, оповестиха, че към този момент са били известени за решението.

Според законите на Съединени американски щати държавният секретар има компетенции да афишира ограничавания на валидността на американските паспорти за страни, с които Съединени американски щати са във война, когато са в ход въоръжени враждебни дейности, или когато има неизбежна опасност за здравето и физическата сигурност на пътуващи там американци. " Географски ограничавания за пътешестване " се ползват рядко, само че са били употребявани от разнообразни американски администрации в предишното, когато някоя страна е била обявявана за небезопасна, напомня АП.

Съединени американски щати, Южна Корея и други страни постоянно упрекват Пхенян, че задържа непознати жители, с цел да изтръгва дипломатически отстъпки. Най-малко трима американски жители сега се намират под арест в Северна Корея.

Използвани са материали на Българска телеграфна агенция.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР