САЩ одобряват първата по рода си военна помощ за Тайван чрез програма, която обикновено се използва за суверенни нации

...
Администрацията на Байдън одобри първото по рода си прехвърляне на
Коментари Харесай

Администрацията на Байдън одобри първото по рода си прехвърляне на американско военно оборудване на Тайван по програма, която обикновено се запазва за суверенни нации, според уведомление, изпратено до Конгреса във вторник.

Пакетът – който е част от програмата на Държавния департамент за външно военно финансиране (FMF) – възлиза на общо 80 милиона долара и ще бъде платен от данъкоплатците на САЩ.

„FMF ще бъде използван за укрепване на способностите за самоотбрана на Тайван чрез съвместни и комбинирани отбранителни способности и подобрена осведоменост за морската област и способности за морска сигурност“, пише отделът в уведомлението си до Конгреса, прегледано от CNN.

Говорител на Държавния департамент потвърди първия в историята трансфер.

„В съответствие със Закона за отношенията с Тайван и нашата дългогодишна политика за един Китай, която не се е променила, Съединените щати предоставят на Тайван отбранителни артикули и услуги, необходими, за да му позволят да поддържа достатъчна способност за самоотбрана“, каза говорителят на CNN в изявление. „Съединените щати имат постоянен интерес от мира и стабилността в Тайванския проток, който е от решаващо значение за регионалната и глобалната сигурност и просперитет.“

Най-новото развитие на продължаващата подкрепа на САЩ за Тайван вероятно ще разгневи Китай, който твърди, че самоуправляващият се остров е свой.

В миналото САЩ са продавали оръжия на Тайван чрез отделна програма, наречена Чуждестранни военни продажби. Използването на програмата FMF позволява на САЩ да продават на Тайван американско обучение или оборудване в текущия склад на САЩ.

Според писмото, изпратено до Конгреса, продажбата може да обхване широк спектър от способности, включително системи за въздушна и брегова отбрана, отбрана от балистични ракети, киберотбрана, дронове, военно обучение, индивидуално защитно оборудване за войници и боеприпаси.

Съгласно Закона за повишена устойчивост на Тайван, приет миналата година, САЩ заделят 2 милиарда долара годишно за военна безвъзмездна помощ на острова от 2023 до 2027 г.

Към сряда вечерта Държавният департамент не е предоставил публично известие за уведомлението до Конгреса, както обикновено прави.

Председателят на комисията по външни работи на Камарата на представителите Майкъл Маккол приветства одобрението.

„Радвам се, че администрацията продължава да прилага нашия двупартиен Закон за повишена устойчивост на Тайван, като най-накрая предоставя FMF на Тайван. Тези оръжия не само ще помогнат на Тайван и ще защитят други демокрации в региона, но също така ще укрепят възпиращата позиция на САЩ и ще осигурят нашата национална сигурност от все по-агресивната ККП“, каза Маккол в изявление.

Дженифър Ханслър от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР