Администрацията на американския президент Доналд Тръмп не предвижда заплати за

...
Администрацията на американския президент Доналд Тръмп не предвижда заплати за
Коментари Харесай

"Армията" на Иракски Кюрдистан остана без заплати от Пентагона

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп не планува заплати за кюрдските бойци пешмерга - на процедура въоръжените сили на Иракски Кюрдистан - въпреки Пентагонът още да не се отхвърля да ги образова. Това оповестиха електронното издание " Ал Монитор " и кюрдското Rudaw.

В проектобюджета на Пентагона за сегашната фискална година (която завършва на 30 септември) бяха поискани 365 млн. $ за пешмерга. След като меморандум, подписан с иракските управляващи, изтече предишния септември обаче, тези разноски отпаднаха. Причина стана и засиленият надзор над финансови и военни запаси, стигащи в Иракски Кюрдистан, от федералното държавно управление поради референдума за самостоятелност. През октомври иракският министър председател Хайдер ал Абади предложи да заплаща заплати на пешмергите от централния бюджет, само че съгласно отчет на американските управляващи, оповестен този месец, това по този начин и не се е случило.

Говорител на Пентагона споделя за " Ал Монитор ", че сегашните планове, които би трябвало да бъдат гласувани за фискалната 2019 година и са на обща стойност 716 милиарда $. В новото предложение са заделение 850 млн. за обучаване и въоръжаване на всички иракски сили - фокусът обаче е върху поддръжката за федералните въоръжени сили и полиция в Ирак.

Пешмергите, с бройка към 150 000 души, на доктрина биха могли да получат част от тази сума, в случай че кандитатстват за сума в размер до 290 млн., изяснява Rudaw. Същевременно решението на Съединени американски щати няма настрана " перо " за тях бележи смяна в политиката на Вашингтон към Иракски Кюрдистан, маргинализиран от Багдад след оспорвания референдум за самостоятелност през септември. Оттогава силите на Ербил упорстват и че иракските федерални управляващи стопират забележителна част от оръжейните доставки от Съединени американски щати, предопределени за тях.

За миналата година Регионалното държавно управление на Кюрдистан е получило 415 млн $, главно за заплати на бойците.

Пешмергите, от които близо една шеста са подготвени от Съединени американски щати началото на задачата против " Ислямска страна " през 2014 година, бяха значима част от антиджихадистката коалиция, основана, откакто групировката завзе обширни територии в Ирак през същата година. Багдад разгласи освобождението на страната от " Ислямска страна " предходната есен, само че съгласно Съединени американски щати е належащо федералните войска и полиция да бъдат подкрепяни, с цел да са подготвени за трансформацията на групата и за " асиметрична " война с нея.

По-рано този месец Германия разгласи, че също трансформира формата на връзките си с Иракски Кюрдистан и ще разшири военното си наличие на юг от него, с цел да обхване цялата иракска територия и да търси " баланс " сред Багдад и Ербил.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3254)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР