Административният съд във Видин реши, че институциите не носят вина

...
Административният съд във Видин реши, че институциите не носят вина
Коментари Харесай

ОЧАКВАНО: Без виновни чиновници за взрива в Миджур

Административният съд във Видин реши, че институциите не носят виновност за гибелта на жертвите от взрива в цех " Миджур " край Горни Лом, съобщава  " Сега ". При случая на 1 октомври 2014 година починаха 15 души. Заводът за обработка на муниции е благосъстоятелност на акционерното сдружение " Видекс ".

Съдът гледа исковете на околните на част от жертвите по Закона за отговорността на страната (ЗОДОВ). По едното дело ищците са трима, а по другото - двама. Всеки от тях упорства да получи 150 хиляди лева обезщетение за имуществени вреди, т.е. общо 750 хиляди лева Исковете по ЗОДОВ са против Министерския съвет, Министерството на стопанската система, Министерството на околната среда и водите, районната екоинспекция в Монтана и Главна дирекция " Национална полиция ". В исковите молби се твърди, че тези институции са нанесли вреди с незаконосъобразни актове, дейности и бездействия в завода за неутрализиране на муниции и произвеждане на взривни субстанции.

Решенията на съда ще бъдат обжалвани пред Върховния административен съд. Това е съобщил пред " Сега " юрист Александър Кашъмов, който съставлява ищците. Според Кашъмов в правосъдните решения е подценено заключението на специалистите, които изясняват, че по силата на Отавската спогодба (конвенцията от 1997 година за възбрана на потреблението, складирането, производството и прехвърлянето на противопехотни мини и за тяхното унищожаване) противопехотните мини е трябвало да бъдат унищожени, а не утилизирани. Причината е, че утилизацията е развой с доста висок риск.

Договорът сред сдружението " Видекс " и гръцката компания " Акмон " за утилизация за мините е подписан на 10 юли 2008 година В него е указано, че би трябвало да се унищожат над 1.5 млн. мини от четири разнообразни типа. Според съда всички институции по веригата са си свършили работата. И виновни за гърмежа са в завода.

Наказателното дело за гърмежа към този момент завърши на три инстанции. На съд за нещастието бяха пратени четирима - някогашният притежател на завода Валери Митков, служителката по сигурността на труда Палма Иванова, някогашният началник на работа " Контрол на общоопасните средства " (КОС) в Министерство на вътрешните работи Божидар Василев и тогавашният началник на дирекция " Международно следена търговия и сигурност " в икономическото министерство Ивелина Бахчеванова. Те бяха оправдани.

По три трудови каузи Софийският областен съд е присъдил общо 1 083 760 лева обезщетение на наследници на част от починалите. Това са рекордни компенсации за подобен вид каузи. Втора инстанция по тези каузи е Софийският градски съд.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР