Административният съд в София разпореди в петък чувалите с разписките

...
Административният съд в София разпореди в петък чувалите с разписките
Коментари Харесай

Съдът разпореди отваряне на чувалите с разписките от машинното гласуване в София

Административният съд в София разпореди в петък чувалите с разписките от машинното гласоподаване в столицата да бъдат отворени.

По-рано денем стартира разглеждането на делото на кандидатката за кмет на София Ваня Григорова , която на локалните избори с по-малко от 5000 гласа против Васил Терзиев от „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ) и „ Спаси София “. Григорова беше издигната от. На 9 ноември тя в съда, с която оспори резултатите.

Според разпореждането на съда от чувалите ще бъдат извадени единствено финалните систематизирани разписки от машините, а ръчно преброяване към този момент няма да има. Съдът назначи и сложна експертиза, която да откри дали има нарушаване при протоколите. Тя би трябвало да е подготвена до 1 декември, когато е идващото съвещание по процеса. Повторно ръчно преброяване ще има единствено в случай че бъдат открити нарушавания.

Ще се открива и дали има разминавания сред протоколите и паметите на машините. Централната изборна комисия (ЦИК) ще би трябвало да даде и методическите инструкции за осъществяване на изборите.

От Общинската изборна комисия (ОИК) споделиха, представени от Българска телеграфна агенция, че протоколите от машините нямат доказателствена стойност, тъй като се броят разписките, пуснати в урните, а данните от протоколите на машините не са предмет на взимане на решение.

ЦИК ще би трябвало също да показа копия от протоколи във всички секционни изборни комисии. След този разбор ще се реши дали ще има ново броене в някои секции.

Григорова и нейният екип мотивираха жалбата си със подозрения, че валидацията на машините за гласоподаване не е била приключена сполучливо преди вота, както и че при нанасянето на данните от секционните протоколи в уеб страницата на ЦИК са осъществени операции. Те обаче не показаха действителни доказателства за съмненията си, сподели, направена от Свободна Европа.

Два дни преди първия тур на локалните избори ЦИК анулира машинния избор след информация на ДАНС за машините за гласоподаване. Според документа зам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов , с цел да го манипулира.

След първия тур Върховният административен съд (ВАС) постанови, че анулацията на машините и че на балотажа би трябвало да има и машинен избор. След това Министерството на електронното ръководство (МЕУ) наново удостовери машините. Щабът на Григорова оспорва легитимността точно на тази процедура.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР