Административният съд- София област отхвърли жалба № РД-05-107 от 17.10.2019

...
Административният съд- София област отхвърли жалба № РД-05-107 от 17.10.2019
Коментари Харесай

София Владимирова удовлетворена от решението на съда за правомерното отстраняване на Светослав Костов

Административният съд- София област отхвърли тъжба № РД-05-107 от 17.10.2019 година на първа инстанция на Светослав Костов против решението на Съвет за електронни медии, когато негов ръководител беше София Владимирова, за преустановяване на мандата му общоприет шеф на Българското национално радио (БНР).

Пред TOPNOVINI.BG София Владимирова съобщи, че е извънредно задоволена от постановеното решение на Административният съд София област, тъй като нито за минута и когато Съвет за електронни медии с цялостно болшинство е взело решението си, както и през днешния ден не се е съмнявала, че това е вярното решение, което подсигурява статута на публичното радио и решение, което в последна сметка е защитило публичния интерес. „ Смятам, че Съвет за електронни медии работи обществено, професионално и транспарантно “, безапелационна е тя.

Как се стигна до случая „ БНР “

До проблема "БНР " се стигна, откакто в средата на септември изненадващо журналистът и водещ Силвия Великова бе свалена от ефир, а ресорът ѝ "правосъдие " - лишен. След разразилия се в границите на същия ден скандал Великова бе възобновена на поста си след позвъняване на премиера Бойко Борисов. На идващия ден стратегия „ Хоризонт “ беше спряна за пет часа, като причина за това беше посочена „ планувана профилактика “ - тъкмо в часовия пояс, в който Великова води предаване. Светослав Костов упрекна за това техническия шеф на радиото Пламен Костов, който пък твърди, че генералният шеф персонално му е наредил това.

Самата Силвия Великова и някогашният шеф на програмата Ивайло Савов описаха за свои диалози със Светослав Костов в Борисовата градина, при които той им е споделил за упражняван върху него политически напън да смъкна журналистката от ефир, тъй като отразявала сериозно работата на прокуратурата и избора на нов основен прокурор - Иван Гешев. Тези диалози са водени на четири очи, като Костов отхвърля да е правил такива самопризнания. Така и не стана ясно кой е прав и кой крив в тази ситуация.

Временната комисия за БНР беше основана в края на септември предходната година по предложение на Българска социалистическа партия със период на деяние два месеца. По време на съвещанията бяха изслушани тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров, както и членовете на Съвет за електронни медии и КРС.

Временната анкетна комисия по случая с националното радио излезе с отчет, че отговорността за прекъсването на стратегия „ Хоризонт “ за близо пет часа е на някогашния към този момент общоприет шеф Светослав Костов.

Според депутатите са налични индикации за извършен напън над публицисти от радиото, само че той не може да бъде потвърден. Според описа на журналистката Силвия Великова някогашният общоприет шеф ѝ е споделил, че е получил политически напън за нейното събаряне от ефир. За сходен диалог с Костов описа и някогашният шеф на „ Хоризонт “ Ивайло Савов. Никой от тях обаче не можа да уточни съответно от кое място идва натискът. Председателят на комисията и народен представител от ГЕРБ Тома Биков изясни, че даже и разпечатката от телефона на Костов не може да потвърди такова нещо. Тя потвърждава само с кои номера е говорено, само че не и каква е била тематиката на диалога.

„ За мен генералният проблем в радиото е тежката конфронтационна среда сред другите групи в радиото. Защото там има разнообразни лобита. И това дава опция да се ползва политически напън. Това е един вътрешен проблем, който не знам по какъв начин може да се реши “, изясни Тома Биков. Той уточни, че не седи по този начин ситуацията със прекъсването на сигнала - там си има съответни доказателства, до които е стигнала прокуратурата.

В отчета си комисията не прави никакви оферти за законодателни промени. Така или другояче сега се приготвят промени в Закона за радиото и малкия екран, свързани с БНР. До тях се стигна, откакто стана ясно, че радиото има недостиг от над 5 млн. лева

Съвет за електронни медии позволи до чуване и шестимата претенденти за общоприет шеф на БНР

В Българското национално радио са налице вътрешни проблеми, свързани с нездравословна работна атмосфера, разединение на колективите, проблеми с финансирането и непропорционалност на разпределението на средства сред обособените стратегии. Това са част от констатациите в отчета на краткотрайната анкетна комисия, основана от Народното събрание, с цел да изследва всички обстоятелства и условия към спиране на излъчването на стратегия „ Хоризонт “, както и на изказванията за политически напън върху управлението и публицисти от медията.

Комисията работи близо 6 месеца, а финалният отчет от работата ѝ бе признат с гласовете на 97 народни представители. В него депутатите показаха изрично, че не са разкрили данни за съществуване на техническа причина за спирането на стратегия „ Хоризонт “, случило се на 13 септември 2019 година Според тях това е вследствие на категорично решение, взето вътре в радиото.

В отчета се показва още, че има „ индикации за сбъднат напън “ от страна за някогашния към този момент началник на медията Светослав Костов над репортерката Силвия Великова, само че те се основават само на нейните изказвания и се отхвърлят от Костов.

От Съда споделят, че: "Граматическото пояснение на член 67, алинея 1, т. 2 от Закон за радиото и телевизията във връзка с „ груби или систематични нарушавания “ сочи, че е допустимо да са налице две обособени хипотези - груби нарушавания и систематични нарушавания на правилата на радио- и телевизионна активност. За „ жестоко нарушаване “ не е налице легално определение в Закон за радиото и телевизията. В решение № 10 от 25.06.1999 година Конституционният съд сочи, че законът е заставен неизбежно да работи с бланкетни понятия. Законодателят не е изяснил в спомагателните разпореждания наличието на израза „ груби нарушавания “, само че това е заради огромното многообразие на хипотези, свързани с ръководството, като всяка от тях би могла да се преценя единствено предвид на съответната обстановка, събитията и съответен миг. Едно нарушаване на закона в избрана обстановка би могло да се квалифицира като жестоко, до момента в който в друга - не. Законодателят е дал на процедура във всеки обособен случай и при всяка съответна конюнктура да се прави преценка на степента и сериозността на нарушаването. В съответния случай вярна е преценката на Съвет за електронни медии, че е налице жестоко нарушаване от страна на С. Костов, показват магистратите по отношение на противоречивия миг в претекстовете на Съвет за електронни медии ". Цялото решение може да прочетете тук.

Решението на Апелативния съд предстои на обжалване с касационна тъжба в 14-дневен период от съобщаването пред Върховния административен съд на Република България, от което най-вероятно Костов ще се възползва.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР