Административният съд София-област допусна за разглеждане жалбите срещу придобиването на

...
Административният съд София-област допусна за разглеждане жалбите срещу придобиването на
Коментари Харесай

Съдът спря сделката за придобиването на „Булсатком“

Административният съд София-област позволи за разглеждане жалбите против придобиването на 167 кули на " Булсатком " от притежателя на " Виваком " – " Словения Броудбанд ", и излезе с определение, постановяващо да се спре незабавното осъществяване на договорката, каквото бе решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), заяви.

Комисия за защита на конкуренцията не видя проблем за пазара от покупката на значимата за развиването на 5G мрежата инфраструктура и даже не направи оценка на тази договорка, изключително в подтекста на това, че " Словения Броудбанд " има настрана съглашение за покупката и на всички останали активи на най-големия сателитен оператор у нас.

Решението на Комисия за защита на конкуренцията бе обжалвано от главните съперници на " Виваком " - " Йеттел " и " А1 България ", както и фирмите, които оперират техните мобилни мрежи – надлежно " ЦЕТИН България " и " А1 Тауърс България ".

Противниците на договорката я стачкуваха още през Комисията за защита на конкуренцията, само че тя не им обърна внимание.

В края на 2022 година " Йеттел " и " А1 България " предизвестиха, че ще бъдат купени всички активи на " Булсатком " от притежателя на " Виваком ", което и бе оповестено публично през ноември 2023 година

Комисия за защита на конкуренцията обаче пусна неотложно договорката за кулите, а за тази за останалите активи към момента се чака решението ѝ. Двата останали оператора обаче желаеха прекъсване на разпореждането за стремително привършване на бизнесоперацията.

В определението на Административния съд София-област написа, че съгласно Административнопроцесуалния кодекс Комисия за защита на конкуренцията е длъжна да се стимулира, когато пуска договорка за неотложно осъществяване, а това не е станало. Не е посочено и потвърдено съществуването на нито едно от събитията, въз основа на които може да бъде позволено авансово осъществяване на концентрацията, написа още в определението на съда.

Според него това е значително нарушаване, което е независимо съображение за анулация на разпореждането на Комисия за защита на конкуренцията. Пълната липса на претекстове в оспорената част на постановеното от Комисия за защита на конкуренцията решение пък лишава съда от опцията да ревизира неговата материална правомерност.

" Нещо повече, в самото искане на " Словения Броудбанд С.а.р.л. " Комисия за защита на конкуренцията да допусне авансово осъществяване, е посочено бланкетно нуждата от такова, посредством изтъкване на забележителен аргументиран интерес на придобиващата група и на " Булсатком " както и вероятността страните по договорката да претърпят вреди под формата на загуби и/или пропуснати изгоди. Други претекстове липсват, заради което за съда остава неразбираемо кое е стимулирало Комисия за защита на конкуренцията да почете това бланкетно искане ", отбелязва се в правосъдното определение.

Затова съдът приема, че жалбите на четирите компании са основателни и ще ги прегледа, а до окончателното изговаряне по проблема договорката е спряно. Комисия за защита на конкуренцията ще би трябвало да заплати по 50 лева на всеки от ищците поради импортираната от тях държавна такса.

Определението може да бъде обжалвано с частна тъжба в 7-дневен период от съобщаването му пред Върховния административен съд.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР