Административният съд София-град отмени като незаконосъобразно решението на Централната избирателна

...
Административният съд София-град отмени като незаконосъобразно решението на Централната избирателна
Коментари Харесай

Съдът отмени решението на ЦИК за сумарното отчитане на протоколите

Административният съд София-град анулира като незаконосъобразно решението на Централната изборна комисия (ЦИК) от 20 февруари т.г. в частта, с която се утвърждават образците на изборните бумаги за предварителния парламентарен избор на 2 април. Преписката се изпраща на ЦИК за преразглеждане в анулираната част.

Жалбите против решението на ЦИК за общо отчитане на резултатите от хартиения и машинния избор са процесуално възможни, прегледани всъщност – са основателни, се споделя в мнението на тричленния състав на Административен съд София-град по делото.

Липсва законова наредба, която да разрешава смесването на двата типа бюлетини и сумарното отчитане на изборния резултат, показват магистратите. Но означават, че разпечатването на машинен протокол не нарушава изборните правила. Според закона следва настрана борене на бюлетините и настрана отчитане на резултата, се споделя също мнението.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд с касационна тъжба в тридневен период, който тече от през днешния ден.

Представляващата ЦИК Елка Стоянова уточни пред публицисти, че ще запознае ЦИК с резултата от делото и ще бъде взето решение по какъв начин да се действа оттук насетне. Съдът е умен и обективен и формалното мнение на ЦИК ще бъде обещано от представителите на комисията, разяснява още нейният представител.

По-рано тази заран съдът даде ход всъщност на делото против решението на ЦИК, с което се планува резултатите от броенето на бюлетините от машинно и хартиеното гласоподаване да се регистрират общо.

То е по тъжба на коалиция „ Левицата! “. Към нея бяха присъединени жалбите на „ Продължаваме Промяната – Демократична България “, на Стефан Манов в персонално качество, който е и член на Обществения съвет към ЦИК от Сдружението за почтени избори, и тъжба на Петър Славов в персонално качество, представител и на Сдружение „ Гражданска платформа “.

Елка Стоянова, представляваща ЦИК, уточни, че решението на Комисията е законосъобразно и оправдано, добавя Българска телеграфна агенция.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР