Административния договор №BG05M2OP001-3.001-0055, който беше подписан от Генчо Генчев-кмет на

...
Административния договор №BG05M2OP001-3.001-0055, който беше подписан от Генчо Генчев-кмет на
Коментари Харесай

Над 150 деца и родители се включиха в заключителния празник по проект „Толерантни и единни заедно и във всичко“ на Община Свищов

Административния контракт №BG05M2OP001-3.001-0055, който беше подписан от Генчо Генчев-кмет на Община Свищов и министъра на образованието и науката през м.Август 2016 година, с интервал на осъществяване 14 месеца, завърши на 2 октомври 2017г. Общата стойност на финансираните действия е 305 486 лв.. Проектът се изпълняваше в партньорство с ЦДГ „ Зорница “-с.Ореш и „ Фондация ЕКИП “.

На 01.10.2017 година от 10:00 часа в Спортната зала на гр.Свищов се организира празник под мотото: „ За етническа и обществена приемливост “, в който децата показаха част от уменията добити в спомагателните занимания в направленията танци, изобразяване, музика и спектакъл пред своите връстници и посетители.

Уникална по своите страсти и неповторима беше тази изява за децата от с. Ореш, с.Овча могила, с.Драгомирово, с.Морава и децата от с Червена. Извън рамките на своите села, на огромна сцена, дружно с други деца и родители те извършиха неделната заран с детски смях, танци, стихове и шум. Пред феновете се показа сценичен очерк за силата на родителската обич и неподкупността на синовната честност. Децата извършиха танци и игри, които без значение от културната принадлежност към други нации, бяха вплетени в сплотяващо общо осъществяване. Съвместно с родителите четоха басни от „ Рибния буквар “ на доктор Петър Берон, подреждаха пъзели по тях. Без спортен детайл бяха игрите, само че ентусиазма за присъединяване в „ Познай гласът на мама “ беше повече от инфекциозен.

Този празник беше натурален свършек на траялите четири поредни дни, от 25 до 28 септември, заключителни мероприятия по план: „ Толерантни и единни дружно и във всичко “, финансиран по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “, с поддръжката на Европейския обществен фонд, по процедура „ ПОДКРЕПА ЗА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО ВЪЗПИТАНИЕ И ПОДГОТОВКА НА ДЕЦА В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ “

Проектните действия включваха спомагателни занимания в четири съществени направления-музика, танци, спектакъл и изобразяване. В тях работиха дружно деца от разнообразни етнически общности, с цел да запазят и развият културната си еднаквост. Проведе се в допълнение образование по български език. Чрез потребление на новаторски, особено създадени самостоятелни стратегии и интерактивни технологии за усвояването на български език от деца, за които не е майчин, се способства за изравняването на равнището на езикова подготовка и еднакъв старт за децата в учебно заведение

Това способства за превъзмогване на компликациите при общуването и е нова опция за гладко асимилиране на образователното наличие в първи клас. Това ще предотврати бъдещо отпадане на деца от просветителния развой заради недоумение на преподавания материал.

Осъществиха се действия по психическа и медиаторска поддръжка за децата и фамилиите. Приобщаването на родителите към просветителната система основава условия за пълноценното създаване на децата. Съхраняването и развиването на културната еднаквост в мултикултурна и толерантна среда ще спомогне за бъдеща сполучлива професионална, обществена и креативна реализация. Екипът за осъществяване на плана постави старания за поощряване присъединяване на родителите в взаимни проведени действия, като причина за повишение на доверието и превъзмогване на отрицателното отношение към просветителните институции и общността.

Бяха закупени национални носии, обувки, костюми за танци, книжки, дидактични пособия. Подготвени и публикувани брошури и осведомителни материали за превъзмогване на отрицателните настройки в общуването.

Всяко дете взело участие в плана получи раница и книжки, пособия и материали от кмета на община Свищов господин Генчо Генчев, бенефициент по контракта. В обръщението си към децата, той показа, че е повече от символика провеждането на празника точно на 1 октомври- Световен ден на музиката, поезията и интернационален ден на възрастните хора. Кметът ги увери, че най-важното е да сме дружно и единни, без значение от етнически, обществени, религиозни или културни разлики. Изрази признателност към екипа, специалистите, експертите и родителите, които участваха в реализацията на плана и поставиха изпитание за неговото сполучливо завършване. За да подсигурява резистентност на постигнатите резултати, управлението на Община Свищов е подписало партньорско съглашение, което ще обезпечи и в бъдеще посещаване на експерти от „ Центъра за социална поддръжка “ – Свищов за реализиране на психическа поддръжка на децата от предучилищна възраст и техните фамилии.

Генчо Генчев пожела на децата да употребяват получените дарове и пособия с цел да продължат своите занимания и да надграждат добитите познания и умения.

През интервала на осъществяването на плана бяха създадени и публикувани осведомителни материали и брошури за превъзмогване на отрицателните стандарти на етническа и обществена непоносимост. Те ще допринесат за разпространение на приемливост и доброжелателност в общуването. Същите се популяризират в Община Свищов, в учебните заведения и детските градини, в ЦОП, ЦСРИ и други

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР