Административен съд-Видин отчете 15% ръст на новообразуваните дела през изминалата

...
Административен съд-Видин отчете 15% ръст на новообразуваните дела през изминалата
Коментари Харесай

15% ръст на новообразуваните дела отчита Административен съд-Видин за изминалата 2023г.

Административен съд-Видин регистрира 15% растеж на новообразуваните каузи през миналата 2023г. Отчетения отчет за резултатите от активността на съда показа ръководителят на съда – арбитър Антония Генадиева. На отчетното заседание участваха ръководителят на Върховен административен съд – арбитър Георги Чолаков, арбитър Емилия Миткова – ръководител на първо поделение във Върховен административен съд, ръководителят на Окръжен съд-Видин – арбитър Илия Илиев, окръжния прокурор на Окръжна прокуратура-Видин - Ваня Ненкова, съдии и правосъдни чиновници.
В отчета си ръководителят на съда – арбитър Антония Генадиева означи:  „ Усилията на съдиите и правосъдните чиновници бяха ориентирани към редуциране на периодите по придвижването, разглеждането и решаването на постъпилите каузи, както и възстановяване на качеството на правосъдния развой. В тази връзка и за облекчение на страните, участници в правосъдния развой, 80 % от обмена на призовки, известия и други документи, свързани със съдопроизводството, се извършваше по електронен път. “ 
За интервала от 01.01.2023г. до 31.12.2023г. новообразуваните каузи са 616 и 74 - неприключили от предходните отчетни интервали. Общият брой на делата за разглеждане възлиза на 690 бр., като от тях първоинстанционните административни каузи са 342, касационните новообразувани са 348 бр. Броят на постъпилите каузи през 2023 година е по-голям с 15 % спрямо 2022 година.
Общо свършените каузи през отчетния интервал са 624 броя, 296 от които са  първоинстанционни и 328 - касационни.
От свършените през годината общо 624 броя каузи, 489 бр. са решени всъщност, а 135 броя са прекъснати. В съпоставяне с миналата 2022 година броят на решените каузи всъщност се е нараснал с 67, а броят на прекратените се е нараснал с 40.
Свършените през годината 296 бр. първоинстанционни каузи, по периоди се разпределят както следва: в период до 1 месец – 127 бр., което е 43 %; в период от 1 до 3 месеца – 105 броя или  35 % и в период над 3 месеца - 64 броя или  22 %. Т.е бързината на правосъдното произвеждане в Административен съд Видин е с релативно непрекъснат характер; вижда се наклонност на опазване на високия % на делата, решени всъщност, при които процесът по решение е доста по-дълъг и натоварващ, защото е належащо време за приканване на страните, приемане на административната кореспонденция, назначение на правосъдни експертизи и др.; към 47 % от завършилите в едномесечен период каузи са решени всъщност, което е добър отзив за бързината на решение на делата в съда; към 78 % от административни каузи в съда се вземат решение в период до три месеца, защото нормативно обоснованият период за решение на административните и административно-наказателни каузи е три месеца от датата на тяхното постъпване в съда до постановяване на крайния акт;
Свършените касационни каузи през отчетния интервал са 328 бр., като в период до 1 месец са 127 бр. или 39%, в период от 1 до 3 месеца – 172 броя или 52 % и в период над 3 месеца  - 29 бр. или 9 %. Останалите висящи в края на интервала каузи са 20 бр. 
Важен аршин за качеството на работата на съдиите от Административен съд Видин е резултатът от касационната инспекция на постановените актове от Върховния административен съд.
През 2023 година от общо свършените 296 бр. административни каузи са обжалвани 90 бр. Фактът, че 70 % от постановените правосъдни актове по административните първоинстанционни каузи, не са обжалвани е добра препоръка за работата на магистратите. 
От върнатите след касационната инспекция напълно доказани актове са 65 %. 
През миналата 2023 година, в Административен съд Видин продължи разглеждането на каузи с публичен и медиен интерес, а точно тъжби против Решение №12/ 06.01.2023г. на Министерския съвет на Република България за отчуждаване на парцели частна благосъстоятелност, за държавна потребност за създаване на Обект „ Модернизация на сектор от I-1/Е-79/ “Видин-Ботевград “, тъжби против Решения на Общински съвет Видин, по отношение на признати промени и допълнения на Наредба на ОбС-Видин за установяване размера на локалните налози на територията на община Видин, също по този начин и административни каузи по реда на Изборния кодекс. 
В умозаключение арбитър Генадиева заключи: „ За поредна година Административен съд - Видин реализира извънредно положителни резултати – осъществени с помощта на капацитета, желанието и отговорността, с които съдиите и правосъдните чиновници изпълняваха служебните си отговорности. Всеки от съдиите и правосъдните чиновници заслужава самопризнание за свършената работа, за гражданската си героизъм и кураж, с които работи, изключително в изискванията на недостиг на доверие и незадоволеност на обществото от правосъдната система. “ 
Председателят на Върховен административен съд Георги Чолаков даде висока оценка за регистрираните резултати от активността на Административен съд-Видин за 2023 година и означи, че живеейки в турбулентните условия на съвремието, единствения метод за опазване на престижа на правосъдната власт е бързото, дейно и транспарантно правораздаване. В коментара си за работата на административните съдии във Видин, арбитър Чолаков посочи: „ 70% от правосъдните актове, постановени в Административен съд-Видин не са обжалвани. Това е извънредно висок индикатор и отзив за работата на съда “. Благодари и поздрави всички за прелестните резултати, за бързината и отличната работата в екип на съдии и правосъдни чиновници.
Председателят на Окръжен съд-Видин – арбитър Илия Илиев и окръженият прокурор на Окръжна прокуратура-Видин Ваня Ненкова поздравиха управлението на съда, съдиите и правосъдните чиновници за постигнатите доста положителни резултати и положителната комуникация     сред институциите. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР