Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост е първата болница в страната

...
Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост е първата болница в страната
Коментари Харесай

Нова програма за ранна диагностика на белодробен рак в столична болница - Здраве

Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост е първата болница в страната с утвърдена от Министерството на здравеопазването стратегия за ранно диагностициране на рак на белия дроб. Програмата е с 90% по-нисък риск за пациента.

Ракът на белия дроб е водеща причина за гибел от злокачествени болести в света. Причината е късното диагностициране на болестта. Цел на новата профилактична стратегия е да даде опция за ранно разкриване на аномалии и надлежно опция за по-ранно започване на лекуване, удължение на преживяемостта и качеството на живот измежду избраните рискови групи.

Единственият подобаващ способ за ранно диагностициране на рака на белия дроб е компютърната томография, към която би трябвало да има създаден специлизиран нискодозов клиничен протокол. Новата стратегия за рак на бял дроб в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост е единствената утвърдена от Министерство на здравеопазването в България. В нея се дефинира методът, по който се утвърждават, изследват и наблюдават пациентите по процедурата. Тя дава опция за понижаване на риска за пациента с до 90 % спрямо националните референтни стойности.

" Малко хора си дават сметка, че към 40% от раковите болести могат да бъдат предотвратени посредством ограничения за предварителна защита и ранно разкриване. Това е и една от главните цели, залегнали в Европейския проект за битка с рака, която, уповавам се, ще осъществяваме сполучливо на територията на България като част от Националния противораков проект. Когато приказваме за актуален способ за скрининг на рак на бял дроб, то прилаганата нова стратегия е най-съвременният и подобаващ способ, които би могъл да се ползва и като част от национална скринингова стратегия “, коментира проф. доктор Асен Дудов, шеф Клиника по Медицинска онкология в УМБАЛ Младост.

Изследването се предлага при хора, които нямат недоволства, само че са с висок риск за развиване на карцином на белите дробове. Те следва да дават отговор на избрани условия: да са съществени пушачи на възраст сред 55 и 80г., които пушат сега или са се отказали през последните 15 години. Сериозни пушачи са тези, които пушат по една кутия дневно в продължение на 30 години или надлежно 15 години са пушили по 2 кутии на ден. В риск се водят и хората, които имат в фамилията си близки с рак на бял дроб.

“Със стартирането на новата стратегия, се надяваме да се усъвършенства преживяемостта, заради откриването на заболяването в по-ранен етап “, разяснява доцент Веселка Стойнова, завеждащ Клиниката по Образна диагностика в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост.

“Важно изискване за сполучливото използване на програмата в клиничната ни процедура е съществуването на подготвен личен състав и подобаваща инсталация, с които разполагаме. Близо две години бяха нужни на екипа на Клиниката по образна диагностика да създаде нискодозов клиничен протокол, който да носи задоволителна диагностична информация, с цел да може да се дефинира положението на пациента и последващата точна терапия., изясни Илия Дяков, основен медицински физик на болничното заведение.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР