Адаптирани ваксини срещу новите щамове ще бъдат доставени най-рано през

...
Адаптирани ваксини срещу новите щамове ще бъдат доставени най-рано през
Коментари Харесай

Богдан Кирилов: Ваксини срещу новите щамове ще има най-рано през май

Адаптирани ваксини против новите варианти ще бъдат доставени най-рано през месец май

Това сподели в предаването " Говори в този момент " по шефът на Изпълнителната организация по лекарстватаБогдан Кирилов.

"Няма такава ваксина в този момент, първите резултати се чакат през април. Има няколко теории дали имунизацията да бъде едновалентна, двувалентна или поливалентна. На този стадий рекомендацията е за слагане на бустер доза. Поставянето на четвърта бустер доза не се предлага ", добави Кирилов.

Той сподели, че в последните седмици се стига до усложнения в доставките и обезпечаването на някои медикаменти. Основно за лекуването на COVID-19. И сподели, че е доста значимо да има вярно обмисляне от страна на производителите.

Агенцията по медикаментите се стреми да намира различни способи за доставка.

"Обсъжда се издаване на позволения за успореден импорт, за приложимост на медикаменти със същите дейни субстанции ", сподели Кирилов.

Към момента към 350 продукта са в листата с ограничавания за експорт. Продуктите за които има дефицит попадат в този забранителен лист, сподели Кирилов.

Относно повишаването на медикаментите той изясни, че за всеки лекарствен артикул има оптималната цена.

"Над пределната цена не може да се продава, само че когато има отстъпки, цената е по-ниска. Когато тя отпадне, се усилва цената. Това се следи в последните седмици ", разяснява шефът на Изпълнителната организация по медикаментите.

В момента в страната има налични от всички позволени ваксини.

"Има и пета позволена. Тя към момента не се доставя в Европейски Съюз. Очаква се през март. В момента Министерството на здравеопазването води диалози с Европейската комисия и компанията производител за обезпечаване ", сподели Кирилов.

Относно хапчето против COVID-19, Кирилов сподели, че то има своите противопоказания. И позволи, че цената ще бъде съпоставима с тази на медикаменти, които все още се употребяват за COVID-19.Важно е постоянно да бъде направена консултация с медицински експерт, предложи Кирилов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР