Абсурдите в България отдавна не учудват никого. И все пак

...
Абсурдите в България отдавна не учудват никого. И все пак
Коментари Харесай

Кметът и шефът на ОбС в Своге №1 по заплати сред колегите им в България

Абсурдите в България от дълго време не учудват никого. И въпреки всичко има някои, които в действителност впечатляват. Историята се случва в град Своге, където ръководителят на Общинския съвет и кметът получават по-големи заплати от сътрудниците им в София, Бургас, Пловдив, Шумен, Русе и прочие Шефът на общинарите в дребния град получава 4000 лв. – оптимално допустимият размер.
Става още по-любопитно като се разбере, че въпросният ръководител на Общински съвет работи по час, час и половина месечно и няма регламентирано работно време. Как този номер става в България и по какъв начин политически съперници като ДСБ и Движение за права и свободи си подават ръка в името на персоналното благоденствие под формата на обилно трудово заплащане? Този въпрос си задават доста поданици на Своге. Както нормално, всичко е по разпоредбите.

По закон заплатата на кмета е обвързана със заплатата на ръководителя на Общинския съвет – колкото повече пораства едната, съразмерно нараства и другата. На последното общинско съвещание, извършено онлайн на 29.01.21 година, локалният парламент подвига заплатата на кмета Емил Иванов, който е от Движение за права и свободи на оптималния вероятен по закон размер. От 2600 лева тя скача на 4800 лв.! С прослуженото време доближава 5500 лв.. Кметовете на София, Бургас, Русе и други получават доста по-малко… А броят на жителите на община Своге е към 30 000 души. Председателят на общинарите Веселин Запрянов, който е от партия ДСБ, също гласоподава за това предложение, въпреки двете партии да са сякаш политически съперници. Пред Фрог нюз той разяснява, че не вижда нищо смущаващо в този факт. На същото съвещание се гласоподава и нарастване на заплатата на Запрянов, която е 75% от заплатата на кмета – т.е. 4000 лв.. Също повече от неговите сътрудници в страната. От онлайн съвещанието излиза наяве, че не всички общински съветници са съгласни първите мъже в града да вземат такива огромни заплати, само че гласът им не е чут, макар аргументът им, че Запрянов работи по близо час или час и половина на месец и няма несъмнено работно време. „ Да вземеш за час на месец 4000 лев в община, в която месечната заплата в частния бранш е 700 лева е аморално “, - роптаят локални поданици, някои от които се обадиха във Фрог нюз. Екипът ни се свърза с юрист Веселин Запрянов. Любопитно е, че той е станал ръководител на Общински съвет по предложение на хората от Движение за права и свободи. Ето какво показа той.

- Г-н Запрянов, хората са възмутени от увеличението на вашата и на кмета заплати. Това не ви ли тормози?

- Първо, можете ли да ми кажете кои са тези хора? Това общинските съветници от ГЕРБ ли са?

- Не, поданици, които са гледали онлайн заседанието…

- Ако хората нямаха нищо срещу мен щях да бъда определен за кмет и да гласват 100 % за мен.

- Питам ви съответно: при 700 лв. междинна заплата в частния бранш, норомално ли е вие да взимате 4000 лв..

- Не имам вяра да получават единствено 700 лв..

- Но вие ще взимата повече от кметовете и ръководителите на общински препоръки на огромните градове в страната, това редно ли е?

- Това е в пълномощията на общинския съвет.

- Но вие пък сте дали своят вот да се вдигне заплатата на кмета, който е от Движение за права и свободи?

- Да.

- Вдига се на кмета, скача и вашата – това морално ли е?

- Законът е мяра за морал, по този начин съм учил в юридическия факултет. Другите постулати за морално нямат значение. Законодателят е решил, че когато се гласоподава размерът на възнагражденията, това не е спор на ползи. Ако не го знаете – споделям ви го.

- Ни ви укорявам в престъпление, а приказвам за моралната страна. Притеснява ли ви, че получавате повече от кметовете на огромни градове?

- Не, не ме тормози.

Емил Иванов и Веселин Запрянов в действителност няма от какво да се тормозят, тъй като са спазили закона. Жителите на общината, които заплащат налози и надлежно заплатите на значимите общинари, би трябвало да привикват. Тук е по този начин. Ако не е ГЕРБ, ще са други.

Ето заплатите на кметовете в някои огромни градове:

На София – 2900 лева

На Русе – 2500 лева

На Плевен – 1388 лева

На Бургас – 1980 лева

На Шумен – 2300 лева

Катя Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР