Абсолютно недопустимо е ядрена държава, като Русия, да прибягва към

...
Абсолютно недопустимо е ядрена държава, като Русия, да прибягва към
Коментари Харесай

Шаламанов: Недопустимо е ядрена държава да заплашва България

Абсолютно неприемливо е нуклеарна страна, като Русия, да прибягва към подобен вид закани от публични длъжностни лица, въпреки и в импровизирано тяхно качество. Това съобщи в изявление за БГНЕС военният специалист Велизар Шаламанов, някогашен министър на защитата.
Велизар Шаламанов
Така той разяснява изявлението на ръководителя на „ Роскосмос “ Дмитрий Рогозин, който написа в Туитър, че съветските междуконтинентални балистични ракети „ Сармат “ няма да питат българите за позволение за прехвръкване.

Според Шаламанов сходен вид говорене е още по-недопустим, тъй като „ Роскосмос “ би трябвало да се занимава с мирното асимилиране на космоса, а не с нуклеарни закани.

Той е безапелационен, че българските публични лица би трябвало да отговорят уместно на сходен вид закани.

„ Независимо че това е неофициална провокация, реакцията на София би трябвало да бъде официална, с цел да бъде пресечена и съветската страна да вземе нужните ограничения, тъй че такива провокации да не се случват “, сподели Шаламанов. Той напомни, че при сходна провокация през 2014 година, която също е била отправена по Туитър, тогавашният ни външен министър Даниел Митов е защитил достолепието и достойнството на България.
Рогозин не за пръв път си разрешава недипломатичен език
Според Шаламанов тук не става дума за техническите благоприятни условия на ракетите „ Сармат “ и дали те могат да доближат България. „ Вежен е езикът и тонът. Важно е, че нуклеарните сили на Русия, които би трябвало да имат темперамент на въздържане и да пазят съществуването ѝ, се употребяват в един случай, когато става въпрос за съблюдаване на наказания, които никога не са ориентирани към опълчване или прекосяване към военна борба “ , съобщи специалистът в областта на сигурността.
Ракетата "Сармат " би трябвало да застъпи на бойно дежурство тази година
Конкретният мотив за опасността, отправена от Рогозин, който е прочут със своя колоритен език, е отводът на България да позволи полета на съветския външен министър Сергей Лавров в нашето въздушно пространство на път за среща със сръбския съдружник на Кремъл Александър Вучич.

„ Решението на София е обвързвано със глобите против Русия поради експанзията ѝ по отношение на Украйна, която е наказана от Европейски Съюз и България. Това е информиране за към този момент взето решение, а не някакво ново решение. В никакъв случай не е нещо, което може да бъде променяно със опасност за потребление на мощ “, безапелационен е някогашният министър на защитата.

По отношение на настояването на украинския дипломат Виталий Москаленко България да изпрати оръжие на Киев, Велизар Шаламанов напомни, че решението на Народно събрание от началото на май е взето също след писмо на посланика.
Виталий Москаленко, дипломат на Украйна
„ Ситуацията е изменена и в новата обстановка българските институции би трябвало да работят в сходство с отправеното искане и българския интерес. Отправеното искане е напълно в прерогативите на Министерски съвет. На базата на мнението на другите ведомства, Министерски съвет би трябвало да вземе най-хубавото решение за България “, сподели военният специалист.

Според него би трябвало да помогнем, както другите съдружници от Европейски Съюз оказват помощ на Украйна да отбрани своята териториална целокупност и суверенитет. „ Така както и ние бихме очаквали да ни бъде помогнато, в случай че бъде осъществена експанзия против България “, заключи Велизар Шаламанов. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР