Абсолвентите от Випуск 2023 на Медицински факултет към Медицински университет-София

...
Абсолвентите от Випуск 2023 на Медицински факултет към Медицински университет-София
Коментари Харесай

Близо 600 млади лекари положиха хипократова клетва

Абсолвентите от Випуск 2023 на Медицински факултет към Медицински университет-София получиха дипломите си на тържествена гала в НДК в наличието на околните си.  

От приключилите общо 596 млади лекари, 239 са български, а 357 задгранични студенти от 31 страни. На церемонията участваха министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева, зам.-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова-Ташкова и заместител министърът на опазването на здравето доцент доктор Петко Стефановски, деканите на факултети към МУ-София, представители на посолства и други публични посетители.

Наградата " Златен Хипократ " за цялостно отличие получиха доктор Елица Зафирова и доктор Теодора Александрова. Сертификатите им връчи персонално ректорът на МУ-София, проф. доктор Бойчо Ланджов. Двете отличнички получиха и парични награди от Столичната лекарска гилдия, учредени тази година за първи път за цялостните отличници на Медицинския факултет.

Проф. доктор Бойчо Ланджов в приветствието си към абитуриентите им пожела: " Искрено се надявам Вашият професионален път да бъде белязан от доста триумфи и задоволство от постигнатото. Проявявайте неотстъпчивост към всички несправедливости и постоянно следвайте етичните полезност и правила на държание, предадени ни от бащата на медицината Хипократ. Бъдете образец за обществото ни и пазете човешкото здраве и достолепие. Медицинският университет-София е територия на духа и знанието, на общи правила, споделени полезности, фантазии и висок морал, изграждани повече от век от нашите прародители. Следвайки традицията и чертаейки нови хоризонти пред висшето здравно обучение, имам вяра, че сме Ви предали най-хубавото и най-ценното, което човек може да научи в интервала на своето професионално образование. “

Той благодари на преподавателите, че са били неразделно до студентите и са запалили в тях искрата на хуманността, че са ги научили на тънкостите на здравното познание и процедура и че са пробудили в тях самосъзнанието и отговорността на лекарската специалност.

Деканът на Медицинския факултет проф.-р Димитър Буланов акцентира, че България има потребност от знанията и уменията на младите лекари. " Преди шест години, след тежките кандидат-студентски изпити, вие направихте първите стъпки към вашата фантазия в образователните зали, лабораториите и лечебните заведения на университета. Положихте доста труд, учихте настойчиво латински термини и диагнози в безсънни нощи, когато времето не стига, а изпитът наближава. Докоснахте се до ориста на болния човек, видяхте началото и края на живота, надникнахте в науката, преживяхте възходи, съмнения и паники, и ето – вие успяхте – от през днешния ден към този момент сте лекари. От през днешния ден поемате върху себе си голяма отговорност – правото и задължението да лекувате и да съхранявате човешкия живот. Не спирайте да учите и да развивате своите професионални умения. Не спирайте да развивате своя разсъдък, нематериалност и човечност. Помнете, че ключът към триумфите в нашето изкуство е работата в екип, а в основата на неговата резистентност са компетентността и универсалните етични правила – правда, почтеност, взаимно почитание, преданост, приемливост ", съобщи още проф. Буланов. 

Той поздрави преподавателите за триумфите, които са постигнали със своите ученици. Деканът приветства и фамилиите на абитуриентите като посочи значимостта на поддръжката, която са оказвали на младите експерти по време на цялото им следване.

Министърът на нововъведенията Милева Стойчева показа в поздравлението си: " Желая на Медицински университет-София да продължава да бъде знак и образец за това по какъв начин България основава извънредно добър артикул " обучение в медицината “, който може да ни помогне да бъдем по-конкурентоспособни и по-успешни като страна и общество “.

Първите по триумф 19 дипломанти получиха от Студентски съвет парична премия и грамота за отличен триумф по време на професионалното им образование.

За церемонията бяха получени голям брой приветствени адреси, в това число от Президента на Република България, ректори на университети и професионални организации.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР