Абитуриенти от Бургас празнуват завършването си с акция по даряване

...
Абитуриенти от Бургас празнуват завършването си с акция по даряване
Коментари Харесай

Абитуриенти от Бургас даряват кръв по случай завършването си

Абитуриенти от Бургас честват завършването си с акция по даряване на кръв. Идеята на учениците е да имат ослепителен спомен от последните дни в учебно заведение и най-важното: да оказват помощ на нуждаещите се.

Първи през днешния ден подариха кръв дванайсетокласниците от бургаското учебно заведение " Константин Преславски ". Общо 10 зрелостници се престрашиха да прекрачат прага, за пръв път, на кръводарителския център в Бургас.

Българска национална телевизия: За пръв път дарявате?

" Да ", дава отговор Мартин Петров.

Българска национална телевизия: Как беше?

" Добре, добре се усещам. Правим го с хубава цел, с хубава идея. Надявам се да помогнем на хора, които имат потребност от това. Преценихме, че в тези времена, в които доста неща не са ясни и доста хора не са със фамилиите си, както ние желаеме да се веселим, преценихме, че това е добра идея, с цел да може това нещо да завърши по-бързо и заболели хора да могат да бъдат със фамилиите си ", сподели още Мартин.

Идеята за кръводаряването била на учениците. Покрай тях и техните класни ръководители също вземат решение да се включат в самодейността.

" Притеснения нямаха, даже ме заразиха с ентусиазма си и аз също ще даря кръв с тях ", показа класният началник Ивелина Димитрова.

Българска национална телевизия: Вие дарявали ли сте до момента?

" Досега не, за пръв път, дружно с тях ", отговори тя.

Учениците желаят да останат с ослепителен спомен от завършването с нещо, което не са правили досега, защото в този момент навършват 18 години и в същото време да оказват помощ на стотици нуждаещи се. Мартина Качакова е измежду дребното девойки, които се престрашават да дарят кръв.

" Ами добре е, мислех, че ще е по-страшно, обаче не е ", сподели тя.

Българска национална телевизия: Би ли дарила и идващ път?

" Да, несъмнено. Доколкото зная след 6 месеца отново мога ", отговори дванайсетокласничката.

Българска национална телевизия: Ти за какво се включи в тази акция?

" Защото, по принцип, обичам да оказвам помощ на хората и като се сетя, че мога да спася по този начин нечий живот, ми става доста прелестно. Пак бих го направила ", безапелационна е Мартина.

" Нямам никакви терзания, бих давал два пъти в годината кръв без проблем. Аз от доста време желаех, само че просто чаках да навърша 18 години ", показа Стоян Христозов.

От кръводарителския център в Бургас са извънредно признателни на младежите с положителни сърца, които откликват на апелите за неналичието на кръв.

" Нуждата от кръв е всекидневна. С даряването на цяла кръв от 450 мл се избавят три човешки живота ", съобщи доктор Нана Велкова от отделението по трансфузионна хематология.

Някои от учениците не съумяха да дарят кръв поради ниско кръвно. Не се отхвърлят обаче от концепцията да оказват помощ.

" Тези от тях, които не могат да дарят, събраха средства и закупиха памперси и шишета за недоносените бебета в Неоантологията ", изясни класният началник Пролетина Иванова.

Кампанията ще продължи до 9 април, като ще бъде обезпечен " зелен кулоар ", който да обслужва младите кръводарители с преимущество.

Репортер: Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР