А то в действителност беше палене на коли с бали

...
А то в действителност беше палене на коли с бали
Коментари Харесай

Трябва ли изобщо „момче от системата“ да е начело на МВР?

А то в реалност беше палене на коли с бали сено и скотски изпражнения в центъра на София, пред постройката на Министерския съвет. Или съгласно Наказателния кодекс  - чиста проба безчинство. Реакцията на полицията на място беше както сме привикнали - несъответстваща. 

 

През последните месеци бездействието на полицията при хомофобските прояви на “Възраждане ” на кино прожекции или пък при нахлуването на депутатите им в Областната администрация на София демонстрираха една от многото заболявания в системата на Министерство на вътрешните работи (въобще няма да влизаме в абсурда към “Нотариуса ” тук, че към този момент ще би трябвало да кажем “закривай! ”). Най-лошото е, че скандалните случаи с полицейско принуждение - най-големият абсцес в системата на Министерство на вътрешните работи, в един миг просто отшумяват и някак си би трябвало да ги приемем като даденост. 

 

Големият въпрос е може ли Министерство на вътрешните работи да се промени с министър, който идва от системата и е квалифициран да пази “своите ”, без значение от всички проблеми. 

Преди да оглави Министерство на вътрешните работи в държавното управление на Николай Денков, актуалният министър Калин Стоянов беше началник на ГДБОП, с дългогодишна кариера в системата, изграждана и ръководена от ГЕРБ. Освен с напъните му от ден първи да усили заплатите на служителите на реда, за което незабавно се застъпиха ГЕРБ, се обрисува да го запомним най-много с полицейското принуждение и полицейското безучастие в решителни обстановки.

 

За момента единствено четири лица, директно забъркани в полицейското принуждение по време на митинга против БФС на 16 ноември 2023 година, са дисциплинарно уволнени поради превишаване на пълномощията си. Още 9 служителя на реда са осъдени с тежко дисциплинарно наказване за период от 1 година Неясно по кое време се чакат и резултатите от инспекцията на Софийската районна прокуратура, която ще ги подведе под наказателна отговорност при открито осъществено закононарушение. Ако несъмнено, такова бъде открито. Случаят насочи изключително внимание към министър Стоянов, тъй като в нощта на митинга стана ясно, че той е бил на кино, а по-късно по този начин и не се появи, с цел да осъди полицейското принуждение, очевидно от публикуваните десетки видеоклипове. Вместо да употребява случая, с цел да се нарежда като човек на промяната, Калин Стоянов се впусна в политически изказвания, за които получи бурна поддръжка от ГЕРБ. 

Примката към министъра се стегна, откакто сюжетът с полицейското принуждение се повтори в Стара Загора, само че с съдбовен излаз. На 30 декември предходната година полицейска гонка приключва със гибелта на някогашния републиканския първенец по битка Пламен Пенев вместо с арест. Мъжът умря по време на задържането му от локалната полиция след подаден сигнал на тел. 112 с обвиняване, че е заплашил с нож младеж. Случаят се трансформира в скандал след голям брой клипчета на гонката и „ ареста “ в обществените мрежи. И в този „ кино сюжет “ за следващ път Министерство на вътрешните работи резервира безмълвие. Дни наред публична версия за причина за гибелта липсваше, а ОД на Министерство на вътрешните работи Стара Загора след това се оплете в личната си „ версия “ на случилото се, откакто формалната информация, че Панев е умрял в ПТП, опонираше на експертизата – умрял в резултат на механична асфикция – задушаване. Уволнени са двама служители на реда. Забележете - младши служители на реда.

 

Друг полицейски произвол също притегли внимание предходната година – 18-годишен е прострелян от служител на реда по време на гонка и по-късно почива в болничното заведение. Сценарият още веднъж е като на кино: пукотевица при среднощно преследвано в дребните часове на нощта, приключило със гибел. След брифинг на Столична дирекция на вътрешните работи излиза наяве, че младежът е бил прострелян, до момента в който бяга. Към днешна дата се води инспекция, т.е., няма резултат.

Скандалите в Министерство на вътрешните работи от близкото минало също мъчно се не помнят. През юли 2023 година основен юрист Деляна Иванова от Столична дирекция на вътрешните работи става обект на “спешна ” инспекция на Министерство на вътрешните работи, предоставена от Калин Стоянов, откакто става обществено известна с епитетите си, написани в тъжба, към момиче, измъчвано от служители на реда по време на митингите през 2020 година Административният съд в София присъжда 40 000 лева неимуществени вреди на Цветелина Цветкова поради дейностите на полицията по отношение на нея. А с касационната тъжба до Върховния административен съд Иванова употребява квалификации за момичето като " позорна ", " недостойна " и " позор за младото потомство ". От своя страна шефът на столичната дирекция на Министерство на вътрешните работи взема решение, и то месеци по-късно, че Иванова заслужава единствено забележка за нарушаването си. Наказани служители на реда за бруталните прояви на принуждение по време на летните митинги през 2020 година и до ден сегашен няма. А рецензиите остават за Калин Стоянов, без негова ответна реакция.

 

20 години по-късно в родната полиция нищо не се е трансформирало. Министрите не престават да бъдат “момчета от системата ”, а служителите на реда са все по този начин най-мразените и подиграваните държавни чиновници. Доказано, промяна в Министерство на вътрешните работи с министър с неизкореними привички от системата, цялостна със зависимости от времената на ГЕРБ и с очевидно отвращение да се еманципира, е невъзможна. А необременени фрагменти с лидерски качества от други области на държавния уред към момента се намират - и е жизненоважно тъкмо подобен да оглави Министерство на вътрешните работи, най-малко на някоя от идващите ротации.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР