95% от украински бежанци у нас имат регистрация за временна

...
95% от украински бежанци у нас имат регистрация за временна
Коментари Харесай

Ето колко украински бежанци у нас вече са започнали работа

95% от украински бежанци у нас имат регистрация за краткотрайна протекция, а над 2500 са почнали работа на трудови контракти. Това изясни в ефира на „ Здравей, България” Красимира Величкова, консултант на вицепремиера Калина Константинова и член на държавния щаб по въпроса с бежанците.

Над 57 000 са настанени все още в хотели и за тяхната прехрана заплаща страната. Вече е почнал да се прави проект, по какъв начин да бъдат разселени по държавни и общински бази в цялата страна. Оказва се обаче, че няма подготвен указател с наличните бази, тъй че сега тече редом проучване къде и какво има страната и в какво положение е то, изясни още Величкова.

Държавата ще поеме превоза по преместването на бежанците. Освен това се обмисля и по какъв начин да бъдат настанени най-подходящо за тях. „ Хората да вземем за пример с хронични болести да бъдат настанени в бази в огромни градове, тъй че да имат достъп до здравеопазване”, изясни Величкова.

Министерството на труда и обществената политика и Министерството на образованието разрабоват критерии, тъй че да може по-бързо да бъдат основани дневни центрове за децата. Така дамите ще могат да стартират работа, сподели Величкова.

Относно хотелиерите, които са приютили бежанци, тя изясни, че досега са изплатени 15 милиона лв.. Някои хотелиери са получили по-малък %, тъй като са подали неточни данни, сподели Величкова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР