95% от обектите за разпространение на твърди горива за битово

...
95% от обектите за разпространение на твърди горива за битово
Коментари Харесай

Масови проверки в обекти за продажба на въглища в Русе

95% от обектите за разпространяване на твърди горива за битово отопление в Русе бяха тествани при започване на октомври от инспектори на Главна дирекция „ Контрол на качеството на горивата за битово отопление “ (ГД ККГБО) при Държавна организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН).

Кампанията беше извършена по заповед на ръководителя на ДАМТН инж. Петър Горновски, във връзка със зачестили изявления в обществените мрежи и локални медии за мощно замърсяване на атмосферния въздух над Русе.

За осъществяване на заповедта на ръководителя на ДАМТН бяха образувани смесени екипи, с присъединяване на инспектори на Групово дело ККГБО от цялата страна.

При инспекциите са взети проби от наличните в складовете количества въглища. При направените лабораторни изпитвания се откри, че наличните въглища в записаните обекти на територията на Русе дават отговор на условията за качество, регламентирани в Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ) и използваната подзаконова нормативна уредба.

Анализът на данните от инспекциите дава съображение да се допуска, че замърсяването на атмосферния въздух над Русе при започване на сезон есен/зима на 2021 година не е породено от изгаряне на въглища за битово отопление, популяризирани в регистрирани обекти.

При осъществяване на акцията се откри, че има доста високо търсене на въглища, а предлагането е лимитирано заради понижен импорт.

Големите вносители на качествени въглища изясняват свития импорт с мощна агресия на огромни китайски компании, които изместват дребните на интернационалните пазари на енергийни първични материали. Големите вносители споделят, че засиленото търсене и слабото предложение основават условия и предпоставки за нарушавания на ЗЧАВ, при които в блян за бързи облаги, за бита да се бъдат пуснати за нелегално разпространяване евтини и некачествени въглища и брикети от въглища.

Пресцентърът на ДАМТН припомня както на вносителите и разпространителите на горива за битово отопление, по този начин и на потребителите, че според ЗЧАВ и използваната подзаконова нормативна уредба, въглищата и брикетите от въглища следва да дават отговор на строго избрани условия за качество, пакетиране и етикетиране. Нарушаването от разпространителите на условията на закона се санкционира строго, със наказания от 10 хиляди до 50 хиляди лв..

Опазването на чистотата на атмосферния въздух е отговорност на всеки един участник по веригата „ вносител/производител – пропагандатор – консуматор “. Потребителите имат право при закупуване на въглища за бита да изискват, а разпространителите са длъжни да им показват декларация за сходство на качеството на горивата за битово отопление.

С настъпването на зимата, всеобщи инспекции на смесени екипи инспектори от Групово дело ККГБО ще продължат да се организират и в други райони на страната, в които се следи доста замърсяване на атмосферния въздух.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР