9000 тона италиански боклук е открит в депо за отпадъци

...
9000 тона италиански боклук е открит в депо за отпадъци
Коментари Харесай

У нас откриха 9000 тона боклук на калабрийската мафия Ндрангета

 9000 тона италиански отпадък е открит в хранилище за боклуци в Плевен при огромно следствие за българската връзка с калабрийската мафия Ндрангета. Това оповестиха основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов и окръжният прокурор в Плевен Ваня Савова, представени от Българска национална телевизия. Сигналът е от края на предходната година. Образувано е досъдебно произвеждане за открития отпадък.

Действията по интервенцията се управляват от прокуратурата в Плевен, разяснява Иванов. Те са разисквани от министър-председателя Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев и са координирани от основния секретар на Министерство на вътрешните работи. Ивайло Иванов съобщи, че е изпратено публично питане до италианските управляващи по каналите за интернационално съдействие, с цел да се откри дали обработвания у нас отпадък има общо с калабрийската мафия Ндрангета.

Ако в границите на досъдебното произвеждане се открият други такива площадки за депониране на боклуци, те също ще бъдат тествани, добави Иванов.

За момента е известно единствено, че сметта е от Италия, съобщи окръжният прокурор Ваня Савова. По информация на " Нова телевизия “ в схемата е забъркана компанията, която складираше боклуци в сектор под Автомагистрала " Струма “. През август те подпалиха мост на автомагистралата, което наложи краткотрайното и затваряне. Според техни източници въпросната компания се е сдобила с позволение от Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) за горене на боклука от Италия, макар че не е имала потенциал да извърши сходна активност или е употребила подправено позволение.

Служителите на границата в страната са известени какви документи би трябвало да съдържат контейнерите, в които се транспортират боклуци. При най-малкото подозрение те ще викат чиновниците от съответната Регионална инспекция за опазване на околната среда, тъй като чиновниците на Министерство на вътрешните работи нямат нужната компетентност да дефинират дали документите дават отговор на съответния товар, който се транспортирам, съобщи главсекът на Министерство на вътрешните работи.

По време на акцията в Италия арестуваха над 300 мафиоти, в това число и една българка.

През първата половина на декември карабинерите от Милано задържаха противозаконен товар от 815 тона отпадъци, предопределени за нашата страна. Открити бяха 582 бали боклуци, натоварени в 17 вагона, а комерсиалната им стойност на пазара се изчисляваше на 130 000 евро. Седмица по-късно последваха и арестите на стотици мафиоти от Ндрангета, в това число и политици, юристи, счетоводители и чиновници на държавната администрация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР