90 години от рождението на големия български режисьор Методи Андонов

...
90 години от рождението на големия български режисьор Методи Андонов
Коментари Харесай

Сатирата отбелязва 90 години от рождението на Методи Андонов

90 години от рождението на огромния български режисьор Методи Андонов ще отбележат в Сатиричния спектакъл в петък (18 март) от 19.30 часа в камерната зала, която носи неговото име. Андонов е роден на 16 март, а името му постоянно ще се асоциира с кино лентата „ Козият рог “. 

Преди обаче да се занимава главно с кино, той работи на театралната сцена и е бил шеф на Сатирата . Затова и честването на годишнината там не е инцидентно, още повече че на тази сцена той слага редица емблематични постановки.  

Методи Андонов стартира пътя си на режисьор в бургаския спектакъл . Често назовават тези години - от средата на 50-те до края на 60-те, „ славния интервал на театъра “, когато „ фамозната четворка ” – Методи Андонов, Леон Даниел, Вили Цанков и Юлия Огнянова основават модерния български спектакъл.  Талантът му е видян, когато идва в София и слага в Сатиричния спектакъл „ Суматоха “ на Йордан Радичков , а по-късно на огромен зрителски интерес се радват и спектаклите „ Чичовци “ на Иван Вазов, „ Ревизор “ на Гогол и „ Михаил Мишкоед “ на Сава Доброплодни отново в Сатирата. 

За Методи Андонов писателят Йордан Радичков споделя, че като че ли непрекъснато е догонвал някого или нещо – такава е била походката му, такава е била и мисълта му. Всъщност Методи Андонов е и този, който вкарва Радичков на театралната сцена

Изкуството стартира оттова, откъдето стартира мисленето “, обичал на споделя Методи Андонов, до момента в който преподавал в театралната академия на своите студенти Стефан Данаилов, Илия Добрев, Стефан Мавродиев, Меглена Караламбова, Сава Хашъмов и Антон Горчев, преди той да изиграе Караиван в „ Козият рог “.  

Повече по тематиката можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР